Ajax zet na ruim twintig jaar een punt achter de samenwerking met Ajax Cape Town, meldt Ajax.nl. De Amsterdamse club heeft een akkoord bereikt over de verkoop van het aandelenbelang van 51 procent.

”Ajax concludeert dat de ambities en resultaten in Amsterdam niet aansluiten bij de ontwikkeling van de voetbalmarkt in Zuid-Afrika”, meldt de officiële site van de Amsterdamse club verder. Ajax Cape Town komt niet meer uit op het hoogste niveau en heeft de afgelopen jaren geen talenten voortgebracht die Ajax kunnen versterken.

“Bovendien ziet Ajax hier onvoldoende potentieel voor de toekomst”, staat in een verklaring. “De club heeft de aandacht verlegd naar andere markten.”

Ajax is al lange tijd niet tevreden over het beleid bij Ajax Cape Town. Eerder dit jaar werd technisch directeur Hans Vonk door het ‘Afrikaanse Ajax’ ontslagen wegens “serieuze beschuldigingen van wangedrag”. Vlak daarna besloot trainer Andries Ulderink zelf op te stappen.

Ajax had sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town. Steven Pienaar en Thulani Serero maakten de overstap van Cape Town naar Amsterdam. Ook de Kameroener Eyong Enoh en Lassina Traoré uit Burkina Faso werden vanuit Afrika overgeheveld naar Nederland.

De aandelen worden verkocht aan de huidige minderheidsaandeelhouder. Op 1 oktober wordt de transactie afgerond.