Ajax ondanks beste kansen door eigen goal ten onder tegen Liverpool

Ajax is het Champions League seizoen begonnen met een nederlaag. In de eigen Johan Cruijff Arena gingen de Amsterdammers, ondanks een aantal goede kansen, met 0-1 onderuit tegen Liverpool. De kampioen van Engeland had daar wel de nodige hulp voor nodig. Een ongelukkige eigen goal van Nicolás Tagliafico was de enige treffer van de avond.

Ajax begon het duel tegen Liverpool in een opmerkelijk opstelling. Daley Blind startte op het middenveld. Hierdoor was er sinds lange tijd weer een basisplaats voor Lisandro Martínez. De Argentijn begon links in het centrum naast Perr Schuurs. Ook voor Mohammed Kudus was er een basisplaats, maar voor de verandering niet als middenvelder. De zomer aanwinst begon als valse nummer negen, vlak achter Dusan Tadic en David Neres.

Een weldoordacht strijdplan dat al snel aangepast moest worden. Mohammed Kudus kon na een botsing met Fabinho niet verder. Een knieblessure leek de oorzaak. De man in vorm werd vervangen door Quincy Promes. Tadic kwam daardoor weer in de spits te staan. De plek waar hij in de afgelopen twee Champions League seizoenen ook al zo vaak te vinden was.

Ondanks de vroege wissel wist Ajax redelijk eenvoudig stand te houden in de openingsfase. Het voetbal van achteruit was slordig bij Liverpool en dus leken de Engelsen zich vooral te willen richten op de omschakeling. Hierdoor kreeg Ajax de kans om vanuit balbezit tot kansen te komen. Na een kwartier lukte dat voor het eerst. Gravenberch schoot na een snelle combinatie net naast.

Liverpool wist daar weinig tegenover te zetten en mocht na een half uur van geluk spreken dat het 0-0 bleef. Promes had de bal na een slimme pass van Neres voor het intikken, maar schoot recht op Adrián. Een dure misser, want een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Nicolás Tagliafico probeerde een van richting veranderd schot van Mané te verwerken, maar raakte de bal verkeerd en verschalkte zo zijn eigen doelman.

Nog voor de rust leek Ajax op gelijke hoogte te gaan komen. Tadic dook op voor Adrián en dreigde de tweede doelman van Liverpool te gaan verslaan met een lobje. Waar het niet dat Fabinho net op tijd terug was om de bal net voor de lijn weg te halen. Ze moest Ajax, ondanks dat het de beste kansen had, met een nederlaag aan de thee.

Ook vlak na rust zat het Liverpool niet tegen. De tweede helft was amper een minuut oud toen Klaassen zijn schot op de binnenkant van de paal zag belanden. Een kwartier later was er opnieuw een goede kans op de gelijkmaker, maar net als in de eerste helft vond Promes doelman Adrián op zijn pad. Zo bleef Liverpool op voorsprong en besloot Klopp om zijn hele voorhoede te wisselen. Mané, Firmino en Salah werden vervangen door Jota, Shaqiri en Minamino.

Ook Ten Hag bracht een aantal verse benen. Ekkelenkamp kwam voor Klaassen en Labyad verving de goed spelende Neres. Veel invloed had dit niet en dus werd Ajax in de slotfase gedwongen om alles of niets te gaan spelen. Hiervoor gingen Blind en Schuurs naar de kant. Huntelaar en Traoré kwam in het veld om nog iets te forceren.

Dit leverde vooral kansen aan de andere kant op. Wijnaldum en Minamino doken op voor Onana, maar wisten beiden de doelman niet te verslaan. Kansen op de gelijkmaker kwam er niet echt meer. Alleen Ekkelenkamp kreeg nog een schietkans, maar de invaller schoot over. Zo verliest Ajax ondanks de beste kansen met 0-1 van Liverpool.

Bron:
SBS6

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink