Ajax ondanks droomstart volledig afgedroogd door vlijmscherp Napoli

Ajax kan overwintering in de Champions League uit het hoofd zetten. In de eigen Johan Cruijff Arena werden de Amsterdammers compleet van het veld geveegd door Napoli. De nummer één van de Serie A maakte een vroege goal van Kudus snel ongedaan en liep vervolgens uit naar een overtuigende 1-6 zegen. Voor Ajax de grootste Europese nederlaag in de clubgeschiedenis.

Na een alles behalve succesvol experiment tegen Go Ahead Eagles, koos Alfred Schreuder in het Champions League duel met Napoli weer voor de bekende namen. Zoals verwacht stonden Steven Bergwijn, Edson Álvarez en Steven Berghuis in de basis. Ook Mohammed Kudus, die in de voorgaande twee Champions League duels trefzeker was, begon vanaf het eerste fluitsignaal. Brian Brobbey moest genoegen nemen met een plek op de bank.

Vliegende start

Waar de keuzes van Schreuder zaterdag nog verkeerd uitpakten, had de oefenmeester het tegen Napoli wel bij het juiste eind. Al na negen minuten spelen was het opnieuw Kudus die de Arena liet ontploffen. Dat kostte hem deze keer echter aanzienlijk minder moeite dan bij zijn vorige treffers. Na een fraaie combinatie tussen Kenneth Taylor en Bergwijn was het eerstgenoemde die de bal hard via Kudus tegen de touwen schoot.

De blijdschap was echter van korte duur. Nog geen tien minuten later trok Napoli de stand weer gelijk. Een vloeiende aanval over links eindigde met een puntgave voorzet van Olivera. De linksback gooide de bal over Lozano heen richting de tweede paal waar spits Raspadori op fraaie wijze wist binnen te koppen. Niet veel later werd het ook nog bijna 1-2, maar Pasveer wist de Georgische revelatie Khvicha Kvaratskhelia van het scoren te houden.

Ajax zakt volledig door het ijs

Zelf scoren lukte Kvaratskhelia nog niet, maar als aangever had de sterspeler van Napoli meer succes. Net na een half uur spelen legde de Georgiër de bal panklaar op het hoofd van Di Lorenzo. De rechtsback kwam veel hoger dan Jurrien Timber en kopte fraai binnen. Pasveer kon alleen toekijken, maar bewees een kleine tien minuten later wel zijn waarde. Piotr Zielinski kreeg de bal van dichtbij niet langs de doelman.

Waar Napoli serieuze kansen bij elkaar wist te spelen, moest Ajax het doen met een handjevol kleine mogelijkheden. De Amsterdammers slaagden er zelden in om echt gevaarlijk te worden. Dat verschil in meedogenloosheid werd op slag van rust nogmaals pijnlijk duidelijk. In de omschakeling werd de Ajax defensie eenvoudig ontmanteld. Piotr Zielinski kon ongehinderd richting Pasveer, en was de doelman ditmaal wel de baas.

Witte zakdoekjes en een rode kaart

Ajax zag in de eerste helft een droomstart veranderen in een nachtmerrie, en was aan het begin van de tweede helft nog steeds niet wakker. Een pass van Pasveer op Bassey mistte zijn doel volledig waardoor Raspadori zijn tweede van de avond kon maken. Het gefluit vanaf de tribunes werd zodoende nog heviger. Het Amsterdamse publiek was al voor aanvang van de tweede helft begonnen met het tonen van haar ongenoegen. Vooral omdat Schreuder ervoor gekozen had om zonder wijzigingen aan de tweede helft te beginnen.

Het fluiten ging na ruim een uur spelen over in het wapperen met witte zakdoekjes. Sommige fans besloten zelfs om al een half uur voor het einde de uitgang op te zoeken. De 1-5 van Kvaratskhelia was voor hen de druppel. Voor iedereen die wel bleef zitten, werd het alleen maar erger. Zo kreeg Dusan Tadic zijn tweede gele kaart en droop dus met rood, en onder een hels fluitconcert, af richting de kleedkamer.

Negatief record

Om deze dramatische avond compleet te maken, werd het ook nog een negatief record voor Ajax. Invaller Giovanni Simeone maakt er tien minuten voor tijd op fraaie wijze 1-6 van. Nog nooit kreeg Ajax zo veel goals tegen in een Europese wedstrijd en het is tevens de grootste Europese nederlaag uit de clubgeschiedenis.

Bron:
RTL 7

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink