Ajax ontsnapt na zeer matige tweede helft aan Friese tragedie

Makkelijk ging het niet, maar Ajax is de herstart van de Eredivisie begonnen met een overwinning. In het hoge noorden hadden de Amsterdammers vooral na de thee grote moeite met Heerenveen. De 0-1 van Haller moest met hand en tand verdedigd worden. Uiteindelijk ontsnapte Ajax meerdere malen aan de gelijkmaker en zorgde invaller Neres voor de verlossende 0-2.

Door de interlandverplichtingen van afgelopen week kon Erik ten Hag nog niet beschikken over Nicolas Tagliafico, Edson Álvarez en de uitblinker van de laatste weken: Antony. De Braziliaan werd in Friesland vervangen door Steven Berghuis, waardoor er op het middenveld een plekje vrij kwam voor Davy Klaassen. Mister 1-0 werd daar geflankeerd door Ryan Gravenberch en Mohammed Kudus. Centraal achterin mocht Perr Schuurs als vervanger van Martinez opdraven. De Argentijn was afgelopen week op pad met zijn land en begon daarom op de bank.

In een zeer sfeervol Abe Lenstra stadion maakten Heerenveen en Ajax er een vermakelijke openingsfase van. De Amsterdammers waren dreigend via een aantal aardige combinaties, maar moesten op hun hoede zijn voor de snelle counters van Heerenveen. Ondanks de Friese dreiging was Ajax zonder twijfel de bovenliggende partij, en kreeg halverwege de eerste helft loon na werken.

Haller breekt de ban

Op het moment dat de Friese verdediging even niet goed stond, sloeg Ajax genadeloos toe. Tadic ging op aangeven van Blind de diepte in en behield het overzicht. Hierdoor kon Sébastien Haller vrij probleemloos zijn zesde treffer van het seizoen binnenlopen.

Ajax kreeg vervolgens kansen om de score verder uit te bouwen, maar slaagde er niet in om een aantal goede combinaties af te ronden. Zo was 0-1 de ruststand, en dat was mede dankzij Remko Pasveer. De doelman greep uitstekend in toen Musaba even ontsnapt was aan de Ajax defensie.

Heerenveen op jacht naar gelijkmaker

Ook vlak na rust mocht Ajax van geluk spreken dat Heerenveen niet op het scorebord kwam. Anthony Musaba schoot uit de startblokken en was een bron van dreiging. De grootste kansen waren er echter voor Van Beek. De centrale verdediger werd bij zijn eerste kans dwars gezeten door Pasveer en kopte niet veel later tegen het aluminium.

Heerenveen nam het duel over en een gelijkmaker zou zeker niet onverdiend zijn geweest. Dit was ook Ten Hag niet ontgaan en dus besloot hij om in te grijpen. Martínez verving Kudus waardoor Jurriën Timber richting het middenveld ging om daar wat meer balans te brengen. In de voorhoede moest Berghuis plaatsmaken voor Neres, en dat was een gouden greep.

Neres kopt Ajax in veilige haven

Met nog vijftien minuten op de klok slingerde Tadic de bal voor het doel. Daar had Neres er met een listige loopactie voor gezorgd dat hij helemaal vrij stond. Zijn kopbal was niet hard, maar goed tegendraads waardoor Mous kansloos was. Heerenveen ging nog wel op zoek naar een treffer, maar het echte geloof dat er nog wat te halen viel ontbrak. Zo komt Ajax ongeschonden uit de Friese storm en kan het vizier op Borussia Dortmund.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink