Invaller Neres schiet Ajax in extremis langs Vitesse en pakt de beker

Ajax heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. Drie dagen na de Europese uitschakeling was Ajax bijna negentig minuten lang de bovenliggende partij in Rotterdam. Toch werd de bekerwinst pas in de laatste minuut veiliggesteld. Na goals van Gravenberch en Openda leek Vitesse er nog een verlenging uit te slepen, maar in de blessuretijd schoot invaller Neres de 2-1 tegen de touwen.

Erik ten Hag koos in de bekerfinale voor de verwachte namen. Sebastian Haller nam plaats in de punt van de aanval en Dusan Tadic verhuisde terug naar zijn vast positie op links. Hierdoor was er slechts plek voor één Braziliaan. Antony kreeg de voorkeur en hield zo David Neres op de bank. Achterin had Ten Hag weer de beschikking over Rensch. De rechtsback was op tijd hersteld van de lichte hamstringklachten die hij een week geleden opliep tegen RKC.

Ajax begon niet sterk aan de bekerfinale. Vitesse durfde om naar voren te spelen en trok het spel naar zich toe. Maarten Stekelenburg werd in de openingsfase twee keer getest, maar bleef prima overeind. Ajax zette daar in de eerste twintig minuten veel te weinig tegenover. Pas na de waarschuwingsschoten van Vitesse werden de Ajacieden wakker, en dat werd ook meteen duidelijk op het scorebord.

Een voorzet van Klaassen belandde met enige fortuin bij de tweede paal waar Gravenberch zijn kans greep. De middenvelder twijfelde geen moment en ramde de openingstreffer tegen de touwen. Ajax trok de ingezette lijn door en leek ook op weg naar een tweede treffer. Remko Pasveer hield Vitesse op de been en kon enkele minuten later opnieuw juichen. Armando Broja troefde Lisandro Martínez af en gunde Loïs Openda de niet te missen kans.

De gelijkmaker veranderde weinig aan het spelbeeld. Ajax bleef de bovenliggende ploeg en kreeg ook kansen. Vooral Antony liet zich zien. De bedrijvige Braziliaan testte Pasveer in de korte hoek en creëerde de grootste kans op 2-1. Met links krulde hij de bal strak richting de tweede paal, maar Tadic kwam net niet lekker uit om Ajax opnieuw op voorsprong te zetten.

Ook na de rust maakte Ajax het meest aanspraak op een voorsprong. Klaassen en Gravenberch kregen vroeg in de tweede helft aardige kansen om de 2-1 op het scorebord te zetten, maar vonden Pasveer op hun weg. Een kwartier voor tijd was de Vitesse doelman opnieuw de grote sta in de weg. Ditmaal hield hij een fraaie knal van Antony uit zijn doel. Aan de andere kant loerde Vitesse op een counter, maar kwam amper in de buurt bij Stekelenburg.

Voor Vitesse was het overleven tot de verlening, en dat werd vijf minuten voor tijd een stuk lastiger. Rasmussen trok aan de noodrem toen Antony ontsnapte en kreeg direct rood. Toch leek Vitesse het te gaan halen, maar invaller David Neres gooide roet in het eten. Diep in blessuretijd won Haller het kopduel en legde de bal panklaar neer. Neres bleef rustig en rondde fraai af. Voor Vitesse was er geen tijd meer om nog wat terug te doen waardoor Ajax de beker in ontvangst mocht nemen.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink