Ajax profiteert van vroege rode kaart en stelt Champions League-overwintering zeker

Een galavoorstelling zoals in eigen huis werd het niet, maar Ajax is er opnieuw in geslaagd om Dortmund op de knieën te krijgen. Een vroege rode kaart voor Hummels hielp de Amsterdammers in het zadel, maar gingen door een rake strafschop van Reus toch met een achterstand rusten. Na de thee nam Ajax de touwtjes in handen en werd het numerieke voordeel optimaal benut. 1-3.

Erik ten Hag koos voor dezelfde elf spelers die twee weken geleden zoveel indruk wisten te maken in het thuisduel tegen Dortmund. Dit betekende dat Noussair Mazraoui terugkeerde in de basis. De rechtsback ontbrak afgelopen weekend door ziekte bij het uitduel in Almelo. Het herstel verliep voorspoedig waardoor het gevreesde tandem op de rechterkant weer in ere hersteld werd.

Dortmund opnieuw sterk uit de startblokken

Het tandem Mazraoui-Antony kwam er in de beginfase aanvallend gezien echter niet aan te pas. Gesteund door het thuispubliek greep Dortmund het initiatief. Dat leverde tot twee keer toe bijna een vroege voorsprong op. Mats Hummels kopte net over en Bellingham knikte naast voor een leeg doel. Pasveer was op dat moment uit positie omdat hij vlak daarvoor Hazard met een knappe redding van scoren had gehouden.

Ajax had, net als in het thuisduel, even nodig om in de wedstrijd komen. Omdat Dortmund genadig was, kregen de Amsterdammers daar ook de kans toe. Naarmate de eerste helft vorderde begon het spel steeds meer op en neer te golven. Dit resulteerde in kansen aan beide kanten. Sébastien Haller schoot over en Ryan Gravenberch zette Kobel aan het werk. Aan de andere kant voorkwam Pasveer dat Reus de score opende.

Vroege rode kaart

Toch bleef Dortmund de meeste aanspraak maken op een goal. Die moest echter wel gemaakt gaan worden met een man minder. Antony draaide prachtig weg bij Julian Brandt en kwam vervolgens Hummels tegen. De ervaren verdediger kwam er hard in, maar raakte de bal niet. Antony wist de tackle enigszins te ontwijken. Toch waren arbiter Michael Oliver en de VAR onverbiddelijk. Een zware straf, maar de rode kaart voor Hummels bleef staan.

Niet veel later was het thuispubliek helemaal klaar met Oliver. De Engelsman besloot niet te fluiten toen Bellingham in het zestienmetergebied naar de grond ging. De VAR besloot naar de situatie te gaan kijken en zag dat Mazraoui weldegelijk een overtreding maakte. Het was licht, maar genoeg voor een penalty. Reus nam deze voor zijn rekening en schoot raak via de hand van Pasveer.

Ajax draait het om

Ten Hag haalde in de rust Álvarez naar de kant en bracht Klaassen. Ajax moest op zoek naar de gelijkmaker en begon de druk op te voeren. Omdat Dortmund besloot om verder in te zakken, was het spelbeeld in de tweede helft compleet anders dan in het eerste bedrijf. Ajax ging op zoek naar een treffer, maar liep vooral tegen een gele muur. Een gele muur die er, waar mogelijk, soms gevaarlijk uit kwam.

Toch waren de kansen er vooral voor Ajax. Met name door de lucht kwam de meeste dreiging. Haller en Klaassen kregen het echter niet voor elkaar om hun hoofd goed tegen de bal te krijgen. Na ruim 70 minuten spelen slaagde Dusan Tadic er wel in om te scoren. Een voorzet van Antony werd ongelukkig verlengd door Pongracic. Zo belandde de bal bij de tweede paal waar Tadic helemaal vrij stond om de 1-1 binnen te tikken. Dat hij daarna op pijnlijke wijze tot botsing kwam met de paal moest hij voor lief nemen.

Hattrick voor uitblinker Antony

Ajax nam geen genoegen met slechts een punt en ging op jacht naar nog een treffer. Deze kwam er via nagenoeg hetzelfde recept. Opnieuw was het Antony die de bal met links de zestien in krulde. Ditmaal bereikte hij direct het beoogde doelwit: Haller. De Fransman had het lastig in Dortmund, maar liet deze kans niet liggen en kopte knap raak. Dit was alweer zijn zevende treffer van dit Champions League seizoen.

De hoop verdween vervolgens bij Dortmund en de Duitsers kregen ook nog een tik na. Antony maakte zijn assist-hattrick compleet door Klaassen te bedienen. Zo wint Ajax met 1-3 en is het zeker van overwintering in de Champions League.

Bron:
RTL 7

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink