Ajax rekent eenvoudig af met Heerenveen, maar verliest sterkhouder

Ajax is nog steeds foutloos in de Eredivisie. Het dit seizoen zo stugge Heerenveen (dat in vijf wedstrijden pas één tegengoal kreeg) werd met ruime cijfers teruggestuurd naar Friesland. Klaassen en Taylor scoorden voor de thee. Kudus (2x) en invaller Brobbey zorgden na de rust voor de 5-0 eindstand.

Net als in het Champions League-duel tegen Rangers koos Alfred Schreuder ook tegen de Friezen voor de inmiddels veelbesproken Kudus-variant. De enige wijziging ten opzichte van afgelopen dinsdag was te vinden op het middenveld. Ondanks zijn treffer tegen Rangers moest Berghuis in het duel met Heerenveen genoegen nemen met een plek op de bank. Davy Klaassen mocht vanaf het eerste fluitsignaal zijn kunsten vertonen.

Mister 1-0 is back!

Na een indrukwekkende minuut stilte voor Piet Schrijvers had Klaassen niet lang nodig om om het gelijk van de trainer te bewijzen. Na een vlotlopende combinatie tussen Rensch, Kudus en Tadic legde laatstgenoemde de bal panklaar op het hoofd van Klaassen. Andries Noppert was op dat moment al uit positie waardoor de minst gepasseerde keeper van de Eredivisie lijdzaam moest toezien hoe Mister 1-0 zijn bijnaam eer aandeed.

Tien minuten later kon Tadic zijn tweede assist van de wedstrijd bijschrijven. De captain mocht vanaf een aantrekkelijke plek aanleggen voor een vrije trap, maar koos toch voor een tikkie breed. Hierdoor kon Kenneth Taylor vanaf rand strafschopgebied in alle vrijheid de bal langs Noppert krullen. Zo moest de door Van Gaal geselecteerde doelman in twintig minuten tegen Ajax al twee keer zo vaak vissen als in de vijf voorgaande wedstrijden bij elkaar.

Kudus opnieuw trefzeker

De snelle 2-0 voorsprong was een terechte stand gezien het wedstrijdbeeld. Ajax greep Heerenveen door vroeg druk te zetten vanaf de eerste minuut bij de keel. Pas in het tweede deel van de eerste helft begonnen de bezoekers wat van zich af te bijten. Heerenveen speelde zich een aantal keer aardig onder de druk van Ajax vandaan en kreeg na dik een half uur spelen dé kans om wat terug te doen. Anderssen kon op Pasveer af, maar faalde oog in oog met de doelman.

Zo liet Heerenveen het vlak voor de thee na om er nog een wedstrijd van te maken. De hoop dat dit in tweede helft alsnog zou gaan lukken, verdween binnen enkele minuten. Heerenveen kreeg het niet voor elkaar om bal uit de zestien te krijgen, waardoor Kudus uit de draai de 3-0 kon binnen schieten. Net als in de eerste helft leek Ajax weer twee keer snel achter elkaar te scoren, maar Noppert won de één tegen één met Klaassen.

Na een klein uur spelen was het alsnog raak. Kudus maakte zijn tweede van de avond, en dat was vooral te danken aan een Mexicaanse coproductie. Álvarez stuurde Sánchez de diepte in, waarna de invaller een niet te missen kans gaf aan Kudus.

Blessure Bassey enige tegenvaller

Met deze ruime voorsprong kon Schreuder wat spelers rust gunnen en begon het grote wisselen. Onder andere Brian Brobbey kwam binnen de lijnen, en die had niet lang nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Na een fraaie steekpass van Tadic kon de door Kudus uit de basis verdrongen spits de vijfde Ajax-treffer van de avond maken.

Zo wint Ajax opnieuw en blijft het foutloos, maar is er wel één klein smetje te noteren. In de slotfase ging Calvin Bassey door zijn enkel en kon het duel niet afmaken. Een slecht moment voor een blessure, want met Liverpool en AZ heeft Ajax in de aankomende week de twee eerste echte uitdagingen op de planning staan.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Thomas Aalderink

Thomas Aalderink