Ajax slaagt ondanks rode kaart voor eerste grote test van het seizoen

Na overwinningen op Sparta en RKC heeft Ajax nu ook de eerste subtopper verslagen, maar gemakkelijk ging het niet tegen Vitesse. Nadat Promes de thuisploeg op 1-0 had geschoten, ontving Álvarez na ingrijpen van de VAR een rode kaart. In de tweede helft zorgde Bazoer voor de gelijkmaker, maar dankzij een fraaie goal van Anthony bleven de punten in Amsterdam.

Ajax begon het duel tegen Vitesse met één wijziging ten opzichte van het duel tegen RKC een week geleden. Nico Tagliafico keerde terug van een schorsing. Op het middenveld begon Mohammed Kudus opnieuw naast Edson Álvarez in de basis. Ryan Gravenberch is nog niet fit en bleef buiten de selectie.

Omdat alle topwedstrijden pas vanaf januari op de speelkalender staan, zijn dit voor de winterstop de duels om het meeste naar uit te kijken. Deze hoge verwachtingen werden in de beginfase direct waargemaakt. Na amper een minuut spelen hadden beiden ploegen de score al kunnen openen. Tannane schoot na een fraaie solo net over en Promes raakte het zijnet.

Vitesse was overduidelijk niet naar Amsterdam gekomen om in te zakken. Dit leverde ook de eerste honderd procent kans op. Blind verspeelde de bal waardoor Bero zijn ploeggenoot Openda oog in oog met Onan kon zetten. De aanvaller bleef rustig, maar zag zijn wippertje naast de goal gaan.

Ondanks dat Vitesse de meest dreigende ploeg was in de openingsfase, viel de openingsgoal aan de andere kant. Mazroui werd door Anthony richting de achterlijn gestuurd en legde de bal strak terug. Labyad diende als bliksemafleider en gunde de opgelegde kans aan Promes, die zo eenvoudig de 1-0 op het scorebord kon zetten.

De blijdschap maakt na een half uur plaats voor de eerste tegenvaller van de avond. Perr Schuurs liep in een kopduel met Darfalou een blessure op en moest al vroeg naar de kant. Jurriën Timber was zijn vervanger.

Niet veel later kreeg Ten Hag de volgende tactische uitdaging voor zijn kiezen. Volgens de VAR ging Álvarez bewust op het been van Openda staan. Van Boekel sloot zich daarbij aan en stuurde de Mexicaan van het veld. Dit leidde tot de nodige onrust en een zeer tumultueuze slotfase van de eerste helft waarin Ajax ternauwernood overeind wist te blijven.

Door de rode kaart werd Ten Hag gedwongen om de nodige aanpassingen te maken. Hierdoor moest Labyad achterblijven in de kleedkamer en kreeg Jurgen Ekkelenkamp zijn eerste speelminuten van het seizoen. De invaller was al snel dichtbij de 2-0, maar raakte vanuit een moeilijk hoek de paal. Vlak daarvoor kreeg ook Anthony een goede kans om de score te verdubbelen.

Waar Ajax de kansen onbenut liet, sloeg Vitesse wel toe. Na een afgeslagen corner belandde de bal bij Bazoer. De ex-Ajacied twijfelde geen moment en ramde de bal keihard achter Onana. Vitesse ging vervolgens op zoek naar meer en raakte via Dasa de paal.

Die gemiste kans kwam Vitesse duur te staan. Niet veel later sloeg de thuisploeg toe. Kudus stak met grote passen het hele veld over en legde op tijd af op Anthony. Iedereen verwachtte vervolgens een actie, maar de Braziliaan legde de bal met zijn mindere rechter in één keer in de lange hoek.

Vitesse probeerde in de slotfase nog wel op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar grote kansen bleven uit. Zo wint Ajax ook de derde wedstrijd van het seizoen. Volgende week reizen de Amsterdammers af naar het hoge Noorden voor een uitduel tegen FC Groningen.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink