Ajax sluit 2021 af met bescheiden vuurwerkshow tegen Fortuna

Een zevenklapper had er zeker ingezeten, maar Ajax heeft in de laatste wedstrijd van het jaar genoegen genomen met een kleine vuurwerkshow. In de eerste helft staken Blind en Antony de lont al vroeg aan. De grote klapper liet echter even op zich wachten. Pas in de slotfase maakte Rensch er 3-0 van en schoot Haller Ajax met twee goals naar een ruime 5-0 zegen, en zichzelf naar de eerste plek in het topscorersklassement.

Ajax deed dit zonder de latino’s die normaliter voor de grinta zorgen. Edson Álvarez en Lisandro Martínez, die uitviel in de klassieker, zaten niet bij de wedstrijdselectie. De Mexicaan werd vervangen door Davy Klaassen. De afwezigheid van Martínez werd opgevangen door de nodige verschuivingen. Timber keerde terug in het centrum naast Perr Schuurs. Hierdoor was er op de rechtsbackpositie een basisplaats voor Devyne Rensch.

De iPad van Ultee

Waar veel laagvliegers ervoor kiezen om zich in te graven tegen Ajax, besloot Fortuna wat meer lef te tonen. Waar mogelijk schoven de Limburgers op richting de goal van Remko Pasveer. Diezelfde Pasveer moest dan ook al vroeg handelend optreden om een verdwaalde voorzet van George Cox uit de kruising te tikken. Het getoonde lef van Fortuna werd echter niet beloont. Sterker nog: het leverde een vroege tegentreffer op.

Een snelle uitbraak van Ajax stelde Dusan Tadic (die deze week werd uitgeroepen tot Servisch voetballer van het jaar) in staat om Daley Blind een niet te missen kans te geven. De linksback had uiteindelijk twee poging nodig om daadwerkelijk tot scoren te komen. De met een iPad bewapende Fortuna-trainer Sjors Ultee probeerde bij de vierde official nog wat aan de tegentreffer te doen (de bal zou over de achterlijn zijn geweest), maar zijn verzoek werd met een glimlach afgewezen.

Antony met de specialiteit van het huis

Diezelfde glimlach zagen we enkele minuten later ook op het gezicht van Antony. De Braziliaan was op de inmiddels zo herkenbare wijze naar binnengekomen, om vervolgens met zijn linkerbeen de bal in de lange hoek te laten verdwijnen. Voor rust waren er kansen om de lach nog breder te maken, maar met name Sébastien Haller was ongelukkig in de afronding.

Van de goede moed en aanvallende intenties waar Fortuna de wedstrijd mee begon, was in de tweede helft niet veel meer over. Toch mochten de Limburgers enigszins blijven hopen op een stunt, want ondanks het enorme veldoverwicht, liet Ajax het na om verder uit te lopen. Haller, Antony en Berghuis wisten de beste man bij Fortuna, doelman Yanick van Osch, niet te passeren.

Rensch en Haller zorgen voor knallend slot

Ondanks zijn sterke optreden, moest Van Osch toch nog drie keer vissen in de slotfase. Eerst was het Rensch die na een slim balletje van Antony de 3-0 kon maken. Vervolgens maakte Haller zijn elfde en twaalfde eredivisie treffer van het seizoen. Eerst schoot de Fransman een penalty strak tegen de touwen en iets later deed hij dit opnieuw, maar dan vanuit open spel.

Zo wint Ajax uiteindelijk eenvoudig van de bezoekers uit Limburg en mag zich in ieder geval voor een dag koploper noemen. Of Ajax herfstkampioen wordt, is afhankelijk van wat PSV morgen doet.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink