Loting Champions League

Ajax stelt geplaatste status veilig

Met het gelijkspel van Ajax tegen Juventus bewezen de Amsterdammers het Nederlands voetbal een goede dienst. De eredivisie ging de Oostenrijkse Bundesliga voorbij op de landenrangschikking en dat voordelen oplevert.

Zo mag het in het seizoen 2020 – 2021 direct een gezant afvaardigen voor de Champions League. Ook de nummer 4  hoeft dan in de Europa League een voorronde minder te spelen.

Ajax zelf spint ook garen bij het gelijkspel, het ging Dinamo Kiev voorbij op de clubranglijst. Mocht Ajax onverhoopt geen kampioen worden dan levert dat een belangrijk voordeel op. De Amsterdammers zijn dan immers nagenoeg zeker van een beschermde status in alle voorrondes van de ‘niet-kampioensroute’ voor kwalificatie Champions League.

Slechts 2 ploegen kunnen deze bescherming genieten. Al zeker is dat een van die 2 ploegen uit Portugal komt. Zowel Benfica als FC Porto staan hoger op de clubranglijst en nagenoeg zeker een van deze clubs zal tweede worden in de Portugese Primeira Liga.

De andere concurrentie komt uit Oekraïne. Shaktar Donetsk staat hoger dan Ajax. De club uit het mijnbouwgebied staat er echter riant voor in de eigen competitie met 8 punten voorsprong en een beter doelsaldo. Daardoor is directe plaatsing vrijwel gegarandeerd als landskampioen. Dinamo Kiev dat in het meest logische geval tweede wordt staat achter Ajax en kan door uitschakeling in Europa de Amsterdammers niet meer bijhalen.

Wordt Ajax landskampioen dan is Ajax veroordeelt tot het spelen van een voorronde, daarvan is nu al zeker dat Ajax een beschermde status heeft.

Geschreven door forumlid en insider Pushkin.

Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.