Ajax stelt opnieuw teleur en verlaat Europa met flinke kater

Ajax is er niet in geslaagd om de halve finale van de Europa League te bereiken. In Rome kwamen de Amsterdammers via invaller Brobbey nog wel op voorsprong, maar een tweede treffer bleef uit. Zo kon de een week eerder opgelopen achterstand niet worden weggepoetst. Dzeko maakte tot overmaat van ramp ook nog de 1-1.

Ajax begon het duel in Rome met twee wijzigingen ten opzichte van een week eerder. Erik Ten Hag had weer de beschikking over Maarten Stekelenburg. De ervaren doelman was op tijd hersteld om Kjell Scherpen af te lossen. De rechtsback-kwestie werd opgelost door Sean Klaiber een basisplaats te geven. Hierdoor kon Jurrien Timber in het centrum blijven staan en hoefde er niet geschoven te worden.

In de openingsfase werd als snel duidelijk wat voor wedstrijd het zou gaan worden. Roma trok zich terug op eigen helft en liet Ajax het spel maken, om er vervolgens zelf snel uit te komen. Dat leverde na acht minuten ook de eerste goal op, maar de vreugde bij Jordan Veretout was van korte duur. De vlag ging terecht omhoog voor buitenspel.

Ruim vijf minuten later kreeg Ajax de eerste goede kans om de score te openen. Net als in Amsterdam liet Pau López ook in Rome zien dat meevoetballen niet zijn beste kwaliteit is. De doelman schoof de bal zo in de voeten van Antony. De Braziliaan bediende vervolgens Davy Klaassen, maar diens schot kon nog net gekeerd worden door Amadou Diawara. Ajax trok vervolgens het spel wat meer naar zich toe zonder echt gevaarlijk te worden.

Na dik twintig minuten kreeg Ajax de eerste tegenvaller te verwerken. Klaiber gleed Edin Dzeko goed van de bal, maar dat ging ten koste van een blessure. Omdat er geen rechtsback meer over was binnen de selectie van Ajax koos Ten Hag ervoor om Perr Schuurs binnen de lijnen te brengen. De boomlange Limburger nam in het centrum plaats naast Lisandro Martínez. Jurrien Timber verhuisde naar de rechtsbackpositie.

Na een eerste helft zonder goals en zonder grote kansen moest Ten Hag wel ingrijpen. Brian Brobbey kwam voor Antony, en dat bleek al snel een gouden wissel. Nog geen vijf minuten na de thee was de invaller al het middelpunt van de vreugde. Na een schitterende diepe pass van Schuurs lobte Brobbey de bal handig over López.

Enkele minuten later vloog ook de 0-2 tegen de touwen, maar de treffer van Dusan Tadic ging niet door. De VAR zag in aanloop naar de goal een overtreding van Tagliafico. Scheidsrechter Anthony Taylor nam diens advies over en zette een streep door de 0-2. Met deze tegenvaller kwam er ook een einde aan de sterke fase van Ajax en kreeg Roma weer wat meer grip op het duel.

Ajax kreeg het vervolgens maar niet voor elkaar om de Romeinse muur te slechten, en dus werd Ten Hag gedwongen om aanvallend te wisselen. Mohammed Kudus kwam binnen de lijnen en ook na deze wissel viel er al snel een goal, maar ditmaal wel aan de andere kant. Timber gleed weg waardoor Calafiori kon ontsnappen en uithalen. Het schot werd geblokt door Gravenberch, maar de bal viel precies voor de voeten van Dzeko. Een buitenkansje die je een ervaren spits niet moet geven. 1-1.

Ajax probeerde na de gelijkmaker nog wel een slotoffensief op poten te zetten, maar slaagde daar amper in. Ook invallers Oussama Idrissi en Lassina Traoré konden daar geen verandering in brengen. Roma bleef daardoor redelijk eenvoudig op de been en knokte zich naar de halve finale van de Europa League. Ajax moet zich gaan richten op de binnenlandse prijzen.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink