Ajax stijgt opnieuw boven zichzelf uit, maar vergeet Juventus pijn te doen

Ajax heeft opnieuw bewezen dat het kan meekomen met de absolute top van Europa. In een sfeervolle Johan Cruijff was Ajax negentig minuten lang de baas over Juventus, alleen bleef een beloning voor het uitstekende spel uit. Neres maakt met een heerlijke goal de eveneens schitterende kopbal van Ronaldo ongedaan, maar de verdiende winnende treffer voor Ajax bleef uit. Dat betekent dat de mannen van Ten Hag volgende week moeten scoren in Turijn, maar Ajax mag gezien het spel absoluut nog hopen op de halve finale.

In een kolkende Johan Cruijff Arena begon Ajax zoals we inmiddels wel gewend zijn in Champions League thuiswedstrijden. De thuisploeg pakte al vroeg het initiatief en durfde, gesteund door het fanatieke publiek, Juventus vast te zetten op eigen helft. Grote kansen leverde dit in de openingsfase niet op. Alleen Ziyech wist Szczęsny een keer van afstand te testen.

Na een kleine twintig minuten werd de doelman van Juventus voor het eerst écht getest. Na een vlotlopende aanval mocht Ziyech vrij aanleggen vanaf randje zestien. Hij liftte de bal met links richting de verre kruising, maar Wojciech Szczęsny wist de bal met een uiterste krachtinspanning onder de lat vandaan te tikken. Niet veel later was de Poolse doelman kansloos geweest op een ziedend schot van Van de Beek, maar de poging uit de draai ging millimeters naast.

Juventus wist daar in de openingsfase maar weinig tegenover te zetten. Alleen na een foute pass van Veltman kon de koploper uit Italië er een keer gevaarlijk uitkomen. Pas op slag van rust kreeg Onana de eerste bal op doel te verwerken, maar was wel direct kansloos. Na een machtige sprint dook Ronaldo vrij op rond de penaltystip en kopte de bal van Cancelo al vallend hard binnen. Direct daarna werd gefloten voor de rust en ging Ajax, ondanks een goede eerste helft, met een kater aan de thee.

Lang duurt die kater niet, want nog geen dertig seconde na de rust stond het alweer gelijk in de Johan Cruijff Arena. Cancelo was er nog niet helemaal bij en verspeelde de bal knullig aan Neres. De kleine Braziliaan had ineens alle ruimte en profiteerde daar optimaal van. Met een simpele voetbeweging stuurfr hij de verdediging van Juventus de verkeerde kant op en krultde de bal met rechts in de lange hoek achter Szczęsny. Een gelijkmaker die gezien het spelbeeld absoluut terecht was.

Ook in het vervolg van de tweede helft had Ajax het betere van het spel, maar echt grote kansen bleven uit. Ook Juventus kon met invaller Dybala geen vuist maken. Pas in het slot van de wedstrijd kregen beide ploegen een kan om het duel te beslissen. Invaller Jurgen Ekkelenkamp zag zijn droomdebuut verpest worden door Szczęsny en aan de andere kant raakte Douglas Costa de paal vanuit een moeilijke hoek.

In de absolute slotfase ging Ajax nog op zoek naar de winnende treffer waar het recht op had, maar in actie hoefde Szczęsny niet meer te komen. Ook Onana hield zijn doel schoon waardoor Ajax volgende week met een 1-1 naar Turijn gaat afreizen. Dat betekent dat er gescoord moet gaan worden in Italië, maar gezien het spel van vanavond mag Ajax absoluut hopen op de halve finale.

Bron:
Veronica

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink