Andre Onana keeper

Ajax ten onder op Anfield na zeldzame inschattingsfout Onana

Ajax is er niet in geslaagd om een gehavende Liverpool op de knieën te krijgen. Een goal van Jones, na een zeldzame misser van André Onana, was genoeg om de punten op Anfield te houden. Omdat Atalanta een punt pakte tegen Midtjylland moet Ajax volgende week winnen om door te gaan in de Champions League.

Ajax begon het duel in Liverpool met een primeur. Ten Hag koos namelijk er namelijk voor om met Braziliaanse flanken aan het duel te beginnen. David Neres kwam vanaf links en Antony begon op de rechterkant. Zij flankeerden Dusan Tadic die in de spits de voorkeur kreeg boven Traoré. Op het versterkte middenveld was er naast Ryan Gravenberch en Davy Klaassen een basisplaats voor Edson Álvarez.

Met Álvarez op het middenveld hoopte Ten Hag grip te krijgen op de middelste linie. In de openingsfase was dat niet het geval. Binnen vijf minuten had Curtis Jones al twee goede schietkansen gehad vanaf rand zestien. De eerste plaatste hij in de handen van Onana. De tweede poging was aanzienlijk beter. Het talent op het middenveld van Liverpool zocht de kruising, maar vond de paal.

Ajax had in de beginfase de nodige moeite met het speelplan van Jürgen Klopp. Liverpool trok zich terug op eigen helft om Ajax op te vangen. Daar werd vervolgens fanatiek druk gezet om zo na een geslaagde balverovering direct de diepte te zoeken. Mede dankzij een aantal aardige ingrepen van Perr Schuurs en Noussair Mazraoui wist Ajax meerdere gevaarlijk tegenaanvallen onschadelijk te maken.

Diezelfde Mazraoui noteerde ook het eerst serieuze schot van Ajax. Na een half uur spelen testte hij Kelleher van afstand, maar de jonge goalie van Liverpool had een stijlvolle redding paraat. Vlak daarvoor had ook Davy Klaassen een aardige kans op de openingstreffer gekregen. De middenvelder kwam van dichtbij net te kort om raak te koppen.

Na de thee leek Jürgen Klopp het op een andere manier te willen proberen. Liverpool schoof wat verder op naar voren en probeerde voetballend de verdediging van Ajax te slechten. Dit leverde wel druk op, maar de eerste grote kans na rust ontstond aan de andere kant van het veld. Mazraoui zag zijn poging gekeerd worden door Kelleher en vervolgens Neres in de rebound de paal raken.

Een dure misser, want niet veel later was het aan de andere kant wel raak. Voor de openingstreffer was een zeldzame fout van Onana nodig. De doorgaans zo betrouwbare keeper dacht een voorzet te kunnen laten lopen, maar zag vervolgens een rood shirt achter hem opduiken. Op dat moment was het kwaad geschied en opende Jones de score op Anfield.

Ten Hag bracht vervolgens Labyad, Traoré en Huntelaar binnen de lijnen om nog wat te forceren. Laatstgenoemde kwam het dichtst bij de gelijkmaker, maar zag zijn kopbal knap gekeerd worden door Kelleher. Aan de andere kant hield Onana Ajax in de wedstrijd door Firmino op knappe wijze van het scoren te houden, maar dat was niet genoeg om de Amsterdammers nog aan een punt te helpen.

Omdat Atalanta een punt wist te pakken tegen Midtjylland moet Ajax volgende week vol voor de overwinning gaan. In een direct duel tegen de Italianen is een gelijkspel namelijk niet voldoende om door te gaan in de Champions League.

Bron:
SBS6

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink