Ajax verslaat PSV in armoedige topper, maar verliest Veltman, Promes en Babel

Een zucht van opluchting ging er door de Arena toen Kuipers bij een 1-0 stand floot voor het einde van de wedstrijd. Ondanks het grote krachtsverschil mocht PSV op bezoek in de Johan Cruijff ArenA lang hopen op een punt. Door de vele gemiste kansen en het geblesseerd uitvallen van Veltman, Promes en Babel hield Ajax het tot de laatste minuut spannend, maar met hangen en wurgen was de goal van Promes uiteindelijk genoeg voor de overwinning.

Na de nederlaag tegen Groningen besloot de jarige Erik ten Hag zijn elftal op twee plekken te wijzigen. Onana keerde terug van een blessure en Siem de Jong raakte zijn basisplaats kwijt aan Carel Eiting. Hij begon naast Van de Beek en Gravenberch op het middenveld. De hoop was om hiermee meer voetbal in het elftal te brengen en die keuze leverde al vroeg de eerste grote kans op.

In de zevende minuut wist Eiting medespeler Promes te vinden op een manier zoals we die gewend zijn van Ziyech. Met veel gevoel werd de bal met links richting de tweede paal gekruld waar Promes vogelvrij kon inschieten. Dat deed de buitenspeler zeker niet onaardig, maar doelman Unnerstall was snel van zijn lijn en kon zo ternauwernood redding brengen.

Zo pakte Ajax al vroeg het initiatief en drong PSV terug op de eigen helft. Iets waar de Eindhovenaren weinig problemen mee hadden. De bezoekers probeerden het speelveld zo klein mogelijk te houden om vervolgens in de omschakeling toe te kunnen slaan. Door de vele slordigheden en ongelukkige keuzes slaagde PSV daar geen moment in. Hierdoor kon Ajax het duel juist nog meer naar zich toe trekken.

Dat leverde in het eerste half uur een aantal grote kansen op, maar geen openingstreffer. Dat het 0-0 bleef was vooral te danken aan keeper Unnerstall die PSV een aantal keer knap op de been wist te houden. Des te pijnlijker voor de doelman was dat hij uiteindelijk zelf grotendeels verantwoordelijk was voor de terechte voorsprong van Ajax.

De PSV goalie leverde simpel in bij Van de Beek. Babel trok vervolgens met een slimme loopactie een gat voor de middenvelder. Met een uiterste krachtsinspanning wist Viergever uiteindelijk al glijdende Van de Beek af te stoppen, maar legde de bal daarbij wel klaar voor Promes. Een kans die door de flankspeler overtuigend werd binnengeschoten.

Ondanks de 1-0 voorsprong stapte Ajax na 45 minuten met gemengde gevoelens van het veld. De Amsterdammers lieten niet alleen vele kansen op een grotere voorsprong onbenut, maar zagen ook twee spelers geblesseerd uitvallen. Na een half uur spelen kon Veltman niet verder en vlak voor de rust liep ook Promes een kwetsuur op na een mislukt hakje. Perr Schuurs en Traoré kwamen voor hen binnen de lijnen.

Het wedstrijdbeeld bleef na de rust grotendeels ongewijzigd. PSV was aanvallende nagenoeg onmachtig en Ajax liet de nodige kansen op een tweede goal onbenut. Ook moest Ten Hag opnieuw gedwongen wisselen. Na ruim een uur spelen kon Babel niet verder waardoor Ajax noodgedwongen met Mazraoui op de flank moest gaan spelen.

Met nog iets meer dan twintig minuten op de klok leek Ajax de kans op 2-0 te gaan krijgen toen Dest in de zestien neergelegd werd door Boscagli. Maar net als in de eerste helft, toen Dumfries hands maakte, wilde Kuipers ook dit keer van een strafschop niets weten. Ook de VAR hield zich voor de tweede keer stil waardoor PSV in de wedstrijd bleef.

Zo mocht PSV blijven hopen op een punt en veranderde de wedstrijd voor Ajax in een slopende onderneming. Met veel pijn en moeite bleven de Amsterdammers uiteindelijk toch op de been en wordt het gat met AZ weer hersteld naar drie punten.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink