Ajax verslikt zich niet in defensief Vitesse en zet volgende stap richting de titel

Ajax is weer een stapje dichterbij het kampioenschap. In de eigen Johan Cruijff Arena werd Vitesse met 4-2 verslagen. De bezoekers hielden voor rust de rijen goed gesloten. Alleen Ziyech wist het net te vinden. In de tweede helft werd Vitesse door de stand gedwongen om de verdedigende stellingen te verlaten. Ajax profiteerde van de geboden ruimte, maar verzuimde om Vitesse op grote achterstand te zetten. Toch kwam Ajax dankzij twee benutte penalty’s van Tadic en een kopbal van De Ligt geen moment echt in de problemen.

Beiden trainers moesten vooraf schuiven in hun formatie. Ten Hag had de luxe om Neres rust te geven en dat betekende dat Dolberg, mede door de schorsing van Huntelaar, in de aanval mocht beginnen. Slutsky wist vooraf al dat zijn ploeg het moest gaan doen zonder Karavaev en Büttner. Daar kwam in de warming-up ook Bryan Linssen nog bij. De man die afgelopen weekend nog drie keer scoorde tegen PEC Zwolle moest afhaken vanwege een hamstring blessure.

Het thuispubliek in de Johan Cruijff Arena werd getrakteerd op een bekend wedstrijdbeeld. De bezoekers trokken zich terug op de eigen helft in de hoop gevaarlijk te kunnen worden op de counter. Het was daardoor aan Ajax om deze geel zwarte muur te slechten. Dat lukte in de openingsfase slechts sporadisch. Alleen De Ligt mocht ruiken aan een goal, maar hij zag zijn kopbal uit een corner gekeerd worden door Remko Pasveer.

Na ruim een half uur spelen mocht de VAR voor het eerst in actie komen. Een solo van Dolberg eindigde met een valpartij over doelman Pasveer die de bal zeker niet speelde. Hoewel het veel weg had van een overtreding vond de VAR het niet voldoende om scheidsrechter Kamphuis naar de zijlijn te roepen.

Pas toen de rust in zicht kwam, sloeg Ajax toe. Een positiewisseling bleek voldoende om de verdediging van Vitesse in de war te brengen. Tadic week uit naar de rechterflank en trok vervolgens naar binnen om de bal met links in te brengen. Daar dook door de positiewisseling Ziyech op. Met een slimme draai ontsnapte hij aan zijn directe tegenstander en kon vervolgens eenvoudig binnentikken.

Direct na de rust kreeg Dolberg een enorme kans om te bewijzen dat Erik ten Hag de juiste keuze had gemaakt door hem op te stellen. De Deen kon na een slechte pass van Van der Werff onbedreigd op Pasveer af, maar schoot ruim over. Krap tien minuten later werd het alsnog 2-0. De Ligt werd zo opzichtig naar de grond getrokken dat Kamphuis de VAR niet nodig had. Zo mocht Tadic aanleggen vanaf elf meter en faalde niet.

Ajax liet er na de rust geen gras over groeien. Nog binnen het uur werd het ook 3-0. De Ligt werd ditmaal niet aangevallen en kon zo de corner van Schöne eenvoudig binnenkoppen. Nog geen minuut later stond ook de 4-0 op het scorebord, maar die werd door de VAR weer teruggedraaid. Hakim Ziyech stond na een onbedoelde kaats van Dolberg een paar centimeter buitenspel.

Door de snelle goals dacht Ajax de buit binnen te hebben en liet de touwtjes wat vieren. Vitesse profiteerde daar gretig van. Na een snelle counter kon Foor ontsnappen aan invaller Kristensen en bij de tweede paal knap binnentikken. Dit was voor Vitesse het teken om te proberen om met de moed der wanhoop nog wat uit deze wedstrijd te halen. Met Matavz als invaller gingen de Arnhemmers op zoek naar de aansluitingstreffer en kwam er dus ook meer ruimte voor Ajax om te voetballen.

Door wisselingen en het aanvallende spel van Vitesse ontstond er een zeer rommelige wedstrijd. Dit leverde Ajax opnieuw een strafschop op. Invaller Ekkelenkamp dook op tussen de linies en werd door Van der Werff omver gelopen. Opnieuw schoot Tadic onberispelijk raak vanaf elf meter, maar weer kon Ajax niet lang genieten van de marge van drie. Invaller Darfalou troefde Ekkelenkamp af en kopte de bal diagonaal achter Onana.

Beide ploegen mochten in de slotfase nog even ruiken aan een treffer, maar gescoord werd er niet meer. Bero ontving in de blessuretijd nog wel zijn tweede gele kaart en mocht zo twee minuten eerder dan de rest gaan douchen. Dankzij de 4-2 zet Ajax opnieuw een belangrijke stap richting de landstitel.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink