Hakim Ziyech

Ajax verspeelt in de laatste minuut goede uitgangspositie tegen Standard Luik

Dankzij een doelpunt en een assist leek Dusan Tadic de matchwinner te gaan worden op bezoek bij Standard Luik, maar Ajax kon de overwinning niet over de streep trekken. In het laatste halfuur verloren de Amsterdammers de grip over het duel. Dit resulteerde halverwege de tweede helft in de aansluitingstreffer van Carcela en tot overmaat van ramp maakte Emond in de laatste minuut gelijk vanaf de penaltystip.

In de beginfase werd al snel duidelijk dat Ajax het deze ronde minder makkelijk zou gaan krijgen dan tegen Sturm Graz. Het fysieke sterke Standard opende het duel zeer georganiseerd en werd binnen tien minuten tot twee keer toe gevaarlijk. In beide gevallen ging een afstandsschot van Carcela rakelings langs de paal. Ajax zette hier een zwakke kopbal van Huntelaar tegenover.

De tweede keer dat Huntelaar de bal op zijn hoofd kreeg was het wel raak. De aanvaller kopte al vallend knap raak na schitterend voorbereidend werk van Tadic. De buitenspeler passeerde zijn directe tegenstander met een fraaie schijnbeweging en legde de bal met rechts op het hoofd van Huntelaar.

Door de vroege achterstand in eigen huis werd Standard gedwongen om de aanval te zoeken en dat leverde bijna direct resultaat op. De Ligt was Sá helemaal kwijt en de Portugese schutter dacht zijn ploeg van dichtbij op gelijke hoogte te schieten, maar vond Onana op zijn weg.

Het spel ging over en weer en dat leverde aan beide kanten van het veld kansen op. Ajax ging daar het beste mee om. Eerst was het Huntelaar die 0-2 had moeten maken nadat Tadic de bal onzelfzuchtig breed had gelegd. De aanvaller rekende niet op dit buitenkansje waardoor Laifis kon ingrijpen. Een minuut later ging Dusan Tadic voor eigen succes en was het wel raak.

De uitblinker aan Ajax zijde profiteerde van onrust in de verdediging van Standard Luik die was ontstaan nadat Ziyech een vrije trap snel had genomen. Zijn lange trap werd door Neres teruggelegd op Tadic, die vervolgens via de binnenkant van de paal raak schoot. Ajax trok het duel vervolgens steeds meer naar zich toe, al konden de Amsterdammers niet voorkomen dat Luik nog bijna de aansluitingstreffer kon maken. M´Poku kopte net naast.

Standard Luik kon na rust niet anders dan de aanval zoeken en gaf daarbij de nodige ruimte weg aan Ajax. Daar wisten vooral Tadic en Ziyech wel raad mee. De twee creatievelingen vonden elkaar blindelings en dat leverde twee goede mogelijkheden op om het duel vroegtijdig te beslissen. Alleen door individuele fouten aan de kant van Ajax konden de Belgen in de buurt komen van Onana.

Pas toen de laatste vijfentwintig minuten aanbraken, begonnen de Belgen van zich af te bijten. Dat leverde direct resultaat op, want na vele gemiste afstandsschoten was het eindelijk raak. Carcela schudde Ziyech van zich af en schoot de bal met een listige stuit achter Onana. Kort daarna had Ajax geluk dat het niet ook meteen gelijk werd. De kopbal van invaller Emond viel via de binnenkant van de paal in de handen van Onana.

De oplevingen van Standard Luik zorgde voor vernieuwd vertrouwen waardoor de Belgen het duel konden overnemen, al was het zonder grote kansen te creëren. Door Ziyech naar de kant te halen en Labyad binnen de lijnen te brengen, hoopte Ten Hag op de counter nog gevaarlijk te worden. Op een goede kans van Huntelaar na, kon Ajax echter niet meer gevaarlijk worden.

In een laatste poging om niet in eigen huis ten onder te gaan, zocht Standard Luik in de slotfase nog één keer de aanval. Met succes, want na een lichte overtreding van Mazraoui ging de bal op de stip. Invaller Emond nam zijn verantwoordelijkheid en stuurde Onana naar de verkeerde hoek.

Ondanks de late gelijkmaker kan Ajax met goede moed vooruit kijken naar volgende week. Dankzij twee uitgoals hebben de Amsterdammers nog steeds de beste kaarten en zullen de mannen van Ten Hag het in de eigen Johan Cruijff Arena af moeten maken.

Bron:
Ziggo Sport

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink