In navolging van Frank de Boer en Marcel Keizer wil Ajax ook de hoofdcoaches van de toekomst zelf opleiden, dat zegt Saïd Ouaali in De Telegraaf. “Frank de Boer droeg de filosofie van Ajax met zich mee, Marcel Keizer heeft bij Jong Ajax goed gewerkt met een talentvolle groep”, aldus de hoofd jeugdopleidingen van de Amsterdammers over de visie van de club.

Uiteraard is een KNVB-diploma standaard een vereiste, maar Ajax vindt dat de hoofdtrainer van het eerste elftal ook in de jeugdopleiding moet hebben gecoacht. De keuze voor Keizer is mede op deze nieuwe filosofie gebaseerd. “Keizer was ook bekend met de speelwijze en de werkwijze. In onze beleving was hij de beste keus, zeker gelet op het tijdstip waarop Ajax een trainer moest presenteren”, left Ouaali uit.

Of Ajax er verstandig aan doet, is nog maar de vraag. Trainers als Danny Blind en Marco van Basten doorliepen eenzelfde soort traject, maar waren weinig succesvol. Terwijl onder Peter Bosz en Martin Jol wel goed voetbal werd laten zien. Moet Ajax dus niet toch naar buiten blijven kijken? “Er vallen namen van trainers uit het buitenland. Daar moet je mee in contact komen en aan de hand van twee gesprekken neem je dan een trainer aan? Je moet een coach langdurig volgen, soms wel een paar jaar.”