Ajax wint dankzij twintig goede minuten: 2-4

Ajax voetbalt vandaag op vrijdag al op het kunstgras bij PEC. Ten Hag kiest voor dezelfde spelers als tegen Feyenoord, op één na. Mazraoui begint in de basis, Dest zit op de bank.

Net als in de wedstrijd tegen Feyenoord komt Ajax vroeg op voorsprong. Keeper Mous verwerkt een voorzet van Mazraoui niet goed. De bal komt voor de voeten van Promes, en hij tikt de 0-1 binnen. Niet veel later is het dezelfde Promes die alle vrijheid krijgt in het strafschopgebied. Ziyech ziet het, en zijn voorzet is subliem. Promes kopt zijn tweede binnen: 0-2. Er is geen vuiltje aan de lucht. En al helemaal niet als het binnen 20 minuten zelfs 0-3 wordt. Dit keer is het Neres die door een prachtige bal van Ziyech in scoringspositie wordt gebracht. Ook nu treedt keeper Mous niet daadkrachtig op en is het weer raak. Het gaat ontzettend makkelijk voor Ajax en met wat meer scherpte zou de score nog meer op kunnen lopen.

Het spelbeeld verandert echter drastisch als Martinez gedwongen naar de kant moet. Hij is hard geraakt en kan niet verder. Alvarez komt in zijn plaats en lijkt nog niet helemaal wakker. De Mexicaan gaat in de fout en Veltman kan het niet repareren. Het is Hamer die daarom een vrijgeleide krijgt richting het doel van Onana: 1-3. Er komt wat geloof terug bij de spelers van PEC en de ploeg wordt dreigender. Het voetbal van Ajax lijkt niet meer op dat van de eerste twintig minuten. Gelukkig voor Ajax blijft het bij één PEC-doelpunt voor rust.

Direct na rust kent Ajax een betere fase en heeft Tadic de 1-4 op zijn schoen. De aanvoerder van Ajax zit totaal niet in de wedstrijd en laat een open doelkans liggen. Het lijkt erop dat Stegeman zijn manschappen heeft gevraagd om de duels feller in te gaan. De vervanger van Martinez, Alvarez, wordt hier het slachtoffer van. Na een elleboog in zijn gezicht heeft hij behandeling nodig. Op het moment dat Ajax met tien man staat, zet PEC aan. Het resulteert in een dikke kans voor Saymak. Die wordt gemist, maar daarna is het wel raak.. Zijn tweede grote kans kopt hij binnen: 2-3. Ajax brengt zichzelf meer en meer in de problemen. Alvarez gaat dan definitief naar de kant, Gravenberch lost hem af. De marge is nog maar één doelpunt en PEC is gevaarlijk. De 3-3 valt al snel, maar wordt terecht afgevlagd wegens buitenspel.

Daarmee is Ajax niet van de problemen af, want ook Van de Beek moet geblesseerd naar de kant. Marin komt binnen de lijnen. Het is een uiterst merkwaardige wedstrijd. Hoewel Ajax voetballend niets meer laat zien, lukt het PEC niet om echt door te drukken. Toch blijft het oppassen, zeker met ‘momentenvoetballer’ Johnsen in het blauw-witte shirt. De ex-Ajacied heeft een gevaarlijk schot in huis, dat maar net langs de paal gaat. Net als tegen RKC doet Ajax er alles aan om deze wedstrijd ‘lelijk’ te winnen. En dat lijkt te gaan lukken. Ziyech heeft nog een mooie actie in huis en geeft Neres een niet te missen kans: 2-4. De buit is daarmee binnen. Het niveau van Ajax zakte na de wissel van Martinez ver, ver terug. Gewonnen wordt er wel. Met dezelfde concentratie en intensiteit ben je echter kansloos op Stamford Bridge. Daar moet Ajax dinsdag zien af te rekenen met Chelsea. Het is de vraag met welk middenveld Ajax daar kan beginnen. Het gehele ‘Champions League middenveld’ moest vandaag geblesseerd naar de kant.

Aanvang: 20.00 uur – Scheidsrechter:

Scoreverloop:

0-1, Promes (6)

0-2, Promes (10)

0-3, Neres (20)

1-3, Hamer (35)

2-3, Saymak (62)

2-4, Neres (88)

PEC Zwolle: Mous; Van Wermeskerken, Lachman, Lam, Paal; Hamer (geel), Clement (geel) (Thy/78), Saymak (geel) (Dekker/70), Nakayama; Van Crooij, Ghoochannejhad (Johnsen/55).

Wissels PEC Zwolle: Spijodic, Hauptmeijer, Thy, Bel Hassani, Kersten, Johnsen, Dekker, Bruns, Huiberts, Westerman, Bajselmani.

Ajax: Onana; Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek (geel) (Marin/72), Martínez (Álvarez/28, Gravenberch/62); Neres, Ziyech, Promes; Tadić.

Wissels Ajax: Varela, Scherpen, Schuurs, Álvarez, Huntelaar, De Jong, Marin, Labyad, Traoré, Dest, Gravenberch.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.