Ajax wint met 1-4 van De Graafschap en kroont zich voor de 34ste keer tot landskampioen

Het kon eigenlijk al niet meer misgaan, maar na negentig minuten in Doetinchem is het officieel. Ajax heeft in de laatste speelronde beslag gelegd op de 34ste landstitel en pakt daarmee de dubbel. Zonder groots te spelen kende Ajax weinig problemen met De Graafschap. De Superboeren wisten de schitterende 0-1 van Schöne nog ongedaan te maken, maar hadden geen weerwoord op goals van Tagliafico en tweemaal Tadic.

Dat het kampioenschap Ajax eigenlijk al niet meer kon ontgaan, was voor Ten Hag geen reden om grote veranderingen door te voeren in de basiself. De succestrainer besloot in de kampioenswedstrijd een basisplaats in te ruimen voor Schöne. De Deen nam zijn vaste plek op het middenveld in. Hierdoor schoof Mazraoui weer een linie naar achteren en werd Veltman naar de bank verwezen.

Hoewel de bekende namen op het formulier stonden, bleef het bekend spel in de beginfase uit. Alleen Daley Blind werd met een poging van grote afstand gevaarlijk. Pas na een klein half uur spelen verwende Ajax het publiek in Doetinchem voor het eerst met een vlotlopende aanval. Frenkie de Jong stond aan de basis met een handig overstapje en was ook het beoogde eindstation, maar Bertrams had opnieuw een antwoord.

Tien minuten later was diezelfde Bertrams wel kansloos. Lasse Schöne mocht vanuit kansrijke positie aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal heerlijk in de bovenhoek. Lang kon Ajax niet genieten van die voorsprong, want slechts een paar minuten later lag de gelijkmaker al achter Onana. El Jebli schoot onberispelijk binnen. Toch gingen de Superboeren wel met een achterstand de rust in. Hakim Ziyech soleerde een minuut voor het fluitsignaal door de defensie en gunde de goal aan Tagliafico.

Ook na de rust wist Ajax niet te imponeren en dat was voor Ten Hag reden om te gaan schuiven met Denen. Dolberg kwam in het veld om Schöne te vervangen en ook Kristensen mocht nog een half uur meespelen. De back kwam in het veld voor Mazraoui. Toch waren het niet de invallende Denen, maar Frenkie de Jong en Tadic die voor de 1-3 zorgden. De middenvelder werd in de zestien door Matusiwa naar de grond gewerkt waardoor Tadic vanaf de stip zijn 27ste van het seizoen kon maken.

Dat betekende dat de man uit Servië nog één doelpunt nodig had om op de topscorerslijst op gelijke hoogte te komen met Luuk de Jong. Daar slaagde Tadic in en deed dat volledig op eigen kracht. Na een fraaie actie leek de topscoorder in een te moeilijk hoek te komen, maar wist de bal toch nog snoeihard achter Bertrams te rammen. Een passend slot van het seizoen, want niet veel later klonk het laatste fluitsignaal en mocht Ajax zich voor de 34ste keer landskampioen noemen.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink