Lasse Schöne

Ajax wint met speels gemak seizoensopener tegen het NEC van Schöne

Na de slecht verlopen strijd om de Johan Cruijff Schaal kon Ajax zich revancheren voor eigen publiek. De eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen 2021/22 was tegen promovendus NEC Nijmegen. De huidige club van de populaire ex-Ajacied Lasse Schöne. De inmiddels 35-jarige Deen werd voor de wedstrijd geëerd door de Amsterdamse clubleiding en de fans.

Ajax had veel afwezigen. Onder andere Schuurs, Antony, Tagliafico, Kudus, Klaiber, Danilo en Taylor waren er vanwege verschillende redenen niet bij. Na het eerste fluitsignaal  van scheidsrechter Bas Nijhuis was het Ajax dat de klok sloeg. Met de teruggekeerde Edson Alvarez op het middenveld en Blind als linksback werden de Nijmegenaren direct met de rug tegen de muur gezet. Dat resulteerde al in de tweede minuut in een grote kans voor spits Haller. Direct daarna waren Blind en Klaassen ook dichtbij de openingstreffer. Het kon niet uitblijven en het was Haller die wel zijn tweede kans benutte na een voorzet van Mazroui: 1-0 in de zesde minuut.

Mazroui was vier minuten later weer van grote waarde toen hij een mooie voorzet van Tadic inkopte: 2-0. Van Rooij was de volgende op het scorebord. Wel in eigen goal. De VAR moest er nog aan te pas komen, maar de bal was toch de lijn gepasseerd: 3-0. In de 20e minuut werd een corner door Tadic op prachtige wijze tot de 4-0 omgetoverd. De aanvoerder pegelde de bal keihard in de linkerbovenhoek. Een monsterscore zoals tegen VVV leek op dit tempo tot de mogelijkheden te behoren. De NEC-coach zag de bui al hangen en wisselde in de 25e minuut aanvaller Mattsson voor de oudgediende verdedigende middenvelder Barreto.

Ajax liet de teugels een beetje vieren en het duurde tot de 39e minuut tot Ajax weer aan scoren toekwam. Klaassen stuurde Berghuis weg en die bediende Tadic en hij scoorde zijn tweede goal van de avond: 5-0. Dit was tevens de ruststand.

De tweede helft verliep heel wat tammer. De eerste tien minuten waren er wel wat kansen te noteren onder andere van Gravenberch, maar tot doelpunten kwam het niet. In de 58e minuut was het tijd voor nieuw bloed. Martinez en Tadic werden respectievelijk vervangen voor Rensch en Neres. Dat leverde geen verbetering op en Ajax leek het verder wel te geloven. De inzet werd duidelijk minder en het zag er allemaal erg plichtmatig uit. In de 74e minuut kreeg Gravenberch weer een kansje, maar de middenvelder schoot weer te zwak in. Mazroui kopte een minuut later bijna de zesde binnen.

In de 76e minuut volgde er weer een dubbele wissel bij Ajax; Alvarez en Klaassen eruit, Jensen en Labyad kregen nog een kwartier om hun kunsten te vertonen. Applaus was er eindelijk toen Lasse Schöne werd gewisseld. De NEC-er kreeg een daverend applaus van de Ajax-supporters. Volledig terecht uiteraard. Maar met de wedstrijd was het gedaan. Een leuke eerste helft, maar de tweede helft deed er niet meer toe. Toch een goed begin voor Ajax, maar veel wil het nog niet zeggen over het spelniveau van de Ajacieden.

Aanvang: 21.00 – Scheidsrechter: Nijhuis

Scoreverloop:

1-0, Haller (6)

2-0, Mazroui (10)

3-0, Van Rooij (eigen goal, 15)

4-0, Tadic (20)

5-0, Tadic (39)

Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martínez (Rensch/58), Blind; Álvarez (Jensen/76), Gravenberch, Klaassen (Labyad/76); Berghuis, Tadic (Neres/58); Haller.

Wisselspelers Ajax: Pasveer, Gorter, Rensch, Magallán, Baas, Ekkelenkamp, Jensen, Labyad, Martha, Neres.

NEC: Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Odenthal, El Karouani; Schöne (Vet/79), Proper, Duelund, Bruijn (Akman/66); Okita (Bronkhorst/79), Mattsson (Barreto/25).

Wisselspelers NEC: Bronkhorst, Guth, Tavsan, Barreto, Akman, Vet, Ter Haar Romeny, Van der Sluijs, Beekman, Vukovic, Roefs, Bukusu.

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.