Ajax wint slappe Klassieker met hulp van Feyenoord en blijft in spoor PSV

Feyenoord – Ajax is altijd een beladen wedstrijd. Zeker gezien de transfer van afgelopen zomer. Steven Berghuis verkaste toen van Feyenoord naar Ajax. Iets wat hem door de Rotterdamse fans nog steeds niet vergeven is. Berghuis, die vandaag zijn 30e verjaardag viert, hoefde echter niet te vrezen voor de Feyenoord-fans vanmiddag, want de Klassieker wordt afgewerkt in een lege De Kuip.

Om 14.30 werd er afgetrapt. De scheidsrechter van dienst, Dennis Higler, fluit zijn eerste topper. Beide clubs staan wat betreft puntenaantal gelijk. Beide clubs moeten dus winnen om de achterstand van een punt op PSV niet verder te laten oplopen. De eerste vijftien minuten verliepen zonder dat er echt sprake was van een betere ploeg. Ook kansen waren er niet of amper te noteren. Feyenoord zakte wel ver terug en liet Ajax het spel maken. Gele kaarten waren er wel voor Linssen (Feyenoord) en Gravenberch (Ajax).

Tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Martinez met een waarschijnlijke hamstringblessure. Zijn landgenoot Tagliafico kwam in de 19e minuut het veld in. Ajax ging verder met het verdedigingscentrum Schuurs – Blind. Ook na een half uur was er nog weinig opwinding. Meer dan een schot op het Rotterdamse doel was er niet te noteren. En Ajax kreeg nog een corner. Dat was het wel. Oh, en Ajax kreeg nog eens twee gele kaarten. De aanvallers Haller en Antony scoorden wel op dat gebied.

En toen…opeens de 44e minuut. Tadic zette voor en Senesi werkte de bal in eigen goal: 0-1. Senesi scoorde in de laatste Feyenoord – Ajax ook al in eigen doel. Kenmerkend voor deze zeer saaie en slechte Klassieker. Gelukkig hielp Feyenoord Ajax een handje. Hopelijk komen de Amsterdammers in de tweede helft beter voor de dag.

De tweede helft begon zonder wissels aan Ajax-kant. Bij Feyenoord was er wel een wissel te noteren: Nelson kwam erin voor de geblesseerde Sinisterra. Nelson kreeg de eerste kans na weer geklungel in de Ajax-defensie. Feyenoord leek wat hoger druk te zetten en kwam nog tot 1 of 2 kansjes. Na een uur werd de veelbesproken Berghuis vervangen door Klaassen. Berghuis zijn spel was echter niet veelbesproken deze middag, maar zo waren er wel meer Ajacieden die (nog) niet thuis gaven.

Feyenoord bleef komen tot zelfs in de zestienmetergebied van Ajax, maar tot schieten kwamen de Rotterdammers nog niet. Ook in deze fase grossierden beide ploegen in slecht spel. In de 69e minuut bracht Feyenoord de supersub Dessers.

Bij Ajax viel ook de tweede eigenlijke centrumverdediger licht geblesseerd uit. Timber moest zich noodgedwongen laten vervangen. Rensch was zijn vervanger. Rensch speelde tien minuten voor tijd een hoofdrol. De Ajax-verdediger kwam op en werd in het strafschopgebied onderuit geschoffeld door Feyenoord-invaller Nelson. Tadic zette de strafschop om in 0-2!

Ajax was niet meer fris. Gravenberch wilde zich laten wisselen, maar Ten Hag had zijn drie wisselmomenten al gebruikt. Ajax leek de greep op de wedstrijd niet meer te verliezen en Feyenoord leek er niet meer in te geloven. En zo eindigde de wedstrijd ook. Feyenoord en Ajax kwamen tot ieder  1 schot op goal. Alles zeggend. Maar het positieve was dat Ajax in het spoor blijft van PSV.

Aanvang: 14.30 – Scheidsrechter: Higler

Scoreverloop:

0-1, Senesi (44, eigen goal)

0-2, Tadic (80, penalty)

Bijzonderheden: Feyenoord-trainer Slot kreeg in de 72e minuut een gele kaart.

Feyenoord: Bijlow; Pedersen (Jahanbakhsh/73), Geertruida, Senesi, Malacia; Aursnes (geel), Til, Kökcü; Toornstra (geel), Linssen (geel) (Dessers/69), Sinisterra (Nelson/46 (geel).

Wissels Feyenoord: Marciano, Jansen, Benita, Hendriks, Diemers, Milambo, Teixeira, Jahanbakhsh, Nelson, Dessers, Bannis.

Ajax: Pasveer; Timber (Rensch/73), Schuurs, Martínez (Tagliafico/17), Blind; Álvarez, Berghuis (Klaassen/60), Gravenberch (geel); Antony (geel), Haller (geel), Tadić.

Wissels Ajax: Gorter, Onana, Klaassen, Neres, Danilo, Rensch, Taylor, Jensen, Daramy, Tagliafico, Regeer.

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.