Ajax worstelt zich voorbij sterk Lille en bereikt de achtste finale Europa League

Ajax is erin geslaagd om de achtste finale van de Europa League te bereiken. Ondanks dat Lille het beste van het spel had, hielden de Amsterdammers stand en sloegen op het juiste momenten toe. Lille wist de vroege goal van Klaassen in de tweede helft ongedaan te maken en jaagde vervolgens op de verlening, maar die hoop verdween definitief door een late goal van Neres.

Erik ten Hag voerde voor de return tegen Lille slechts één wijziging door ten opzichte van een week geleden. Ryan Gravenberch, die geschorst was voor het uitduel, begon in de Johan Cruijff Arena weer op het middenveld. Hierdoor schoof Daley Blind een linie naar achteren om de niet fitte Nico Tagliafico te vervangen. Dusan Tadic begon door afwezigheid van Sébastian Haller weer in de punt van de aanval. Neres nam diens vaste plek op de linkerflank over.

In tegenstelling tot een week geleden had Ajax in eigen stadion behoorlijk wat moeite om Lille in de tang te nemen. De Fransen schoten uitstekend uit de startblokken en kregen ook de eerste grote kans. Martínez haalde de bal uiteindelijk van de lijn. Vlak daarvoor moest ook Stekelenburg al een keer ingrijpen. Lille liet het na om Ajax al vroeg pijn te doen. Zo vriendelijk waren de Amsterdammers niet, want bij de eerste mogelijkheid aan de andere kant was het direct raak.

Tadic legde een vrije trap vanaf links precies op het hoofd van Klaassen. De middenvelder ontsnapte met behulp van een slimme loopactie aan de aandacht van zijn directe tegenstander en kon vervolgens vrij binnenkoppen. In de vooractie was Botman naar de grond gegaan, maar scheidsrechter William Collum vond het niks. Ook de VAR greep, ondanks hevige protesten van Lille, niet in.

Door de enigszins onverwachte goal kwam Ajax wat beter in de wedstrijd, maar Lille bleef de bovenliggende partij. Dit leidde vooral tot kansen voor Weah, maar de aanvaller had het vizier niet op scherp. Op slag van rust dacht Lille nog een enorme kans te gaan krijgen. Sanches liet het lijken alsof Antony hem in de zestien omver liep. Collum liet zich echter niet misleiden en wuifde het verzoek van Lille om een penalty resoluut weg.

Ook in de tweede helft namen de bezoekers uit Frankrijk de touwtjes in handen. Ajax werd vastgezet en kon zich daar, in tegenstelling tot een week geleden, niet onderuit spelen. Lille mocht zo blijven hopen op een comeback, maar ging te slordig om met de geboden mogelijkheden. Toch kwam de terechte gelijkmaker op het scorebord. Al had Lille daar wel de hulp van Ajax voor nodig. De VAR bestrafte een domme beuk van Martínez waardoor Yazici vanaf elf meter de spanning kon terugbrengen.

Des te pijnlijker voor Ajax was dat het daarvoor een aantal goede mogelijkheden op 2-0 om zeep had geholpen. Deze kansen waren vooral te danken aan Bryan Brobbey. Met zijn sterke lichaam creëerde de invaller grote kansen voor Tadic en Klaassen, maar Maignan bleek een te grote sta-in-de-weg. Ook op een poging van Neres had de Fransman een goed antwoord. Zo leek het een spannende slotfase te gaan worden, maar daar stak Neres toch nog een stokje voor. De Braziliaan kopte op aangeven van Brobbey van dichtbij de 2-1 binnen.

In het restant van de wedstrijd probeerde Lille nog wel wat terug te doen, maar het geloof leek te zijn verdwenen bij de Fransen. Zo wint Ajax opnieuw met 2-1 van Lille en bereiken de Amsterdammers de achtste finale van de Europa League.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink