Ajax zet dankzij late comeback grote stap richting achtste finale Europa League

De kwartfinale van de Europa League is voor Ajax binnen handbereik. In Lille leek Ajax door een grote fout van Tagliafico tegen een nederlaag aan te gaan lopen, maar de Amsterdammers wisten toch nog een terechte overwinning uit het vuur te slepen. Via een gemakkelijk gegeven penalty en een mooie goal van invaller Brobbey wist Ajax in de slotfase orde op zaken te stellen.

Door het veelbesproken vergeten vinkje moest Erik Ten Hag tegen Lille terugvallen op de welbekende Champions League variant. Dus geen Sébastian Haller in de punt van de aanval, maar Dusan Tadic. Diens vaste plek op de linkerflank werd ingenomen door David Neres. Antony begon op rechts en dus was er bij Ajax sprake van samba-flanken. Omdat Ryan Gravenberch geschorst was, begon Daley Blind op het middenveld. Lisandro Martínez nam in het centrum van de defensie plaats naast Jurriën Timber. Devyne Rensch verving de in Amsterdam achtergebleven Noussair Mazraoui. De Marokkaanse rechtsback was niet op tijd hersteld van een hoofdblessure.

Het duel in Noord-Frankrijk kwam moeizaam op gang. De openingsfase had meer weg van een schaakspel, dan een voetbalwedstrijd. Beide ploegen leken vooral een vroege tegenvaller te willen voorkomen. Pas toen de rustig in zicht begon te komen, konden de eerste kansen genoteerd worden. Antony was na een onhandige actie van Botman het dichtste bij een treffer. De Nederlander in Franse dienst werd gered door zijn doelman. Ajax trok vervolgens de wedstrijd meer naar zich toe, maar kon niet voorkomen dat ook Lille vlak voor rust nog een aantal keer gevaarlijk werd.

De lijn van de eerste helft werd doorgezet in het tweede bedrijf. Beide ploegen kropen meer en meer uit hun schulp. Vooral Ajax liet zich vroeg in de tweede helft zien. Zo kreeg Klaassen twee aardige mogelijkheden. Aan de andere kant was Weah dichtbij een assist, maar er was niemand om zijn goede voorzet binnen te lopen. Na dik een uur spelen kreeg Ajax de eerste honderd procent kans van het duel. Nadat Klaassen op Maignan stuitte, kon Neres de bal in een leeg doel schieten. Maar door een lastige stuit raakte hij de onderkant van de lat.

Zo vergat Ajax het veldoverwicht om te zetten in doelpunten, en dat kwam de Amsterdammers duur te staan. Lille profiteerde optimaal van één van de weinige fouten die Ajax achterin maakte. Tagliafico speelde de bal niet hard genoeg terug op Stekelenburg. Weah kwam ertussen en pakte het cadeautje uit. Gelukkig voor Ajax wist Tagliafico zijn fout nog goed te maken. De linksback dook aan de andere kant op in de zestien en werd opgevangen door Sanches. Ondanks dat de VAR terecht zijn twijfels had, ging de bal toch op de stip. Tadic bleef koel en schonk Ajax de belangrijke uitgoal.

Twee minuten later werd het nog mooier voor Ajax. Klaassen zette Brian Brobbey met een prachtige beweging alleen voor Maignan. De invaller bleef rustig en schoof de bal onder de doelman door. Zo wist Ajax een achterstand in kort tijd om te buigen tot een voorsprong, en zetten de Amsterdammers een grote stap richting de achtste finale van de Europa League.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink