Daley Blind Lasse Schöne

Ajax verplettert dapper Excelsior met 1-7 en blijft in het spoor van PSV

Ajax heeft op Woudestein gedaan wat het moest doen en verkleint het gat naar PSV weer tot vijf punten. Thuisploeg Excelsior verweerde zich dapper en wist zelfs Onana, na tien clean sheets, te passeren. Punten leverde het niet op, want het krachtsverschil was simpelweg te groot. Vooral na de rust waren de Amsterdammers hongerig en scoorden uiteindelijk zeven keer.

Zoals verwacht waren de bezoekers uit Amsterdam vanaf de eerste minuut de dominante partij. Op het kunstgras van Woudestein zakte de thuisploeg ver in op de eigen helft in de hoop om vanuit de counter gevaar te stichten. Dat lukte ook aardig. Ryan Koolwijk kreeg een goede schietkans en ook Messaoud was dichtbij een goede kans.

Toch was het vooral Ajax dat de dienst uitmaakte. In het eerste half uur waren De Ligt en Tadic het dichtst bij de openingstreffer. De centrale verdediger kopte net naast na een goede voorzet van Ziyech. Tadic kreeg na een goed lopende aanval een schietkans van dichtbij, maar raakte de bal niet vol waardoor Stevens redding kon brengen.

Na iets meer dan een half uur spelen was het wel raak. Op de moment dat Excelsior van zich deed spreken in aanvallend opzicht, was het Ajax dat scoorde. Mazraoui bracht Donny van de Beek met een subtiel passje in scoringspositie. De middenvelder, die de voorkeur kreeg boven Neres, bleef goed rustig en schoof de bal beheerst in de lange hoek.

Vlak voor de rust verdubbelde Ajax de voorsprong. Excelsior verdediger Matthys legde Van de Beek hard neer op de rand van de zestien. Hakim Ziyech liet deze vrije trap over aan Lasse Schöne en dat was de juiste keuze. De Deen krulde de bal over de muur en via de onderkant van de lat achter Sonny Stevens.

Meteen na de thee kreeg Excelsior de kans om de spanning terug te brengen in het duel. Ryan Koolwijk kreeg een vrije kopkans, maar mikte net naast. Een dure misser, want aan de andere kant was het wel meteen raak. Invaller Kristensen, die de in de kleedkamer achtergebleven Mazraoui verving, eiste direct een hoofdrol op. De rechtsback legde de bal heerlijk neer bij de tweede paal en Donny van de Beek maakte zijn tweede van de middag.

Bij 0-3 leek het duel gespeeld, maar de thuisploeg vertikte het om op te geven. En terecht, want nog geen vijf minuten later deed Excelsior wat terug. De Ligt liet zich door Ómarsson gemakkelijk wegzetten, waarna de IJslandse spits vervolgens Messaoud bediende. Oog in oog met Onana, die al 567 minuten zijn goal schoon had gehouden, bleef de middenvelder goed rustig en zette Excelsior op het scorebord.

Dit bracht het vertrouwen terug bij de club uit Kralingen, maar dat was van korte duur. Na klein uur spelen was het Dolberg die de vierde voor Ajax maakte. De aanvaller kreeg een niet te missen kans na een prachtig hakje van Donny van de Beek. Met opnieuw de veilige marge van drie werd Frenkie de Jong door Ten Hag naar de kant gehaald. De middenvelder leek toch nog wel veel last te hebben van een heupblessure.

Na de vierde goal was het dappere verzet van Excelsior gebroken en kon Ajax de score verder uitbouwen. Al had het daar wel de hulp van Excelsior bij nodig. Jerdy Schouten kwam helemaal verkeerd uit en kopte de bal achter zijn eigen doelman. Nog geen tien minuten gaf Excelsior alle ruimte aan Ziyech en dat moet je niet doen. De linkspoot ramde de bal zonder enige twijfel in de lange hoek.

In de slotfase pakte Ziyech ook nog een assist mee. De middenvelder legde de bal klaar voor invaller Neres die de bal vervolgens beheerst binnenschoot. Hiermee kwam de stand op 1-7 en dat was ook de eindstand.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Thomas Aalderink

Thomas Aalderink