Ajax zet met overtuigende overwinning grote stap richting kwartfinale Europa League

Ajax heeft in de achtste finale van de Europa League eenvoudig afgerekend met Young Boys. De Zwitsers moesten negentig minuten lang toekijken hoe Ajax de lakens uitdeelde. Het duurde alleen wel even voordat het krachtsverschil ook op het scorebord duidelijk werd. Een kwartier na rust brak Klaassen de ban. Tadic schoot Ajax vervolgens naar 2-0 en invaller Brobbey zorgde in de blessuretijd voor derde treffer.

Ajax begon tegen Young Boys in de bekende Europa League opstelling. Dit betekende dat Dusan Tadic in de punt van de aanval begon. Hij werd geflankeerd door de twee Brazilianen Antony en David Neres. Erik ten Hag moest alleen één noodgedwongen wissel doorvoeren. Daley Blind kampt met een knieblessure en was niet op tijd hersteld. Nico Tagliafico nam zijn positie als linksback over.

In eigen land is Young Boys onbedreigd op weg naar de titel, maar in Europa moeten de Zwitsers genoegen nemen met een rol als underdog. Die rolverdeling was in de openingsfase tegen Ajax ook duidelijk. De Amsterdammers controleerden het spel en kregen al na vijf minuten een enorme kans om de score te openen. Antony werd goed vrijgespeeld, maar schoot in kansrijke positie de bal tegen doelman Faivre.

Dit bleef het spelbeeld in de eerste helft. Ajax zocht de aanval en creëerde ook een aantal aardig mogelijkheden tegen de teruggetrokken Zwitsers. Antony zag zijn kopbal net naast gaan, Gravenberch vond Faivre op zijn pad en Neres ramde de bal in het zijnet. Young Boys probeerde via de counter gevaar te stichten, maar Ajax was zeer geduldig en gaf de bezoekers zo amper kans om gevaarlijk uit te breken.

Ook in de tweede helft had Young Boys weinig in te brengen en bleef het wachten op de 1-0. Die kwam bijna op naam van Edson Álvarez. De middenvelder zag zijn kopbal op stijlvolle wijze gekeerd worden door Faivre. Twee minuten later was de doelman wel kansloos, maar zag tot zijn grote opluchting de poging van Antony net naast gaan.

Ondanks de gemiste kansen bleef Ajax rustig, en kreeg na een uur spelen eindelijk loon naar werken. Via een één-twee met Tadic en een kleine carambole met Lustenberger kwam Klaassen vrij voor Faivre en rondde uitstekend af. Precies twintig minuten later was Tadic weer bepalend voor Ajax, ditmaal als afmaker. Een gekraakt schot van Tagliafico kwam precies voor zijn voeten en de spits van dienst schoot beheerst binnen.

In het laatste kwartier kwam Brobbey nog binnen de lijnen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Dat lukte bijna, maar Faivre en de paal stonden de talentvolle spits in de weg. In de blessuretijd pakte Brobbey alsnog zijn kans. De pass van Gravenberch kwam precies op tijd en de afronding was minstens net zo fraai. Een belangrijke treffer, want met 3-0 kan de naam Ajax met potlood worden ingevuld voor de kwartfinale.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink