Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 24 december 2009 14:30 – Bron: Ajaxinside.nl

Het kalenderjaar is weer voorbij en het is tijd om terug te blikken op 2009. Ajax is afgelopen seizoen weer geen kampioen geworden en gaat ook nu niet als beste de winterstop in. Ajax staat op de eredivisieranglijst van 2009 op een derde plaats achter FC Twente en PSV. Was het dan alleen maar slecht? Nee, dat niet.

Ajaxinside.nl presenteert het Jaaroverzicht 2009. Vandaag zijn de eerste twee maanden aan de beurt: januari en februari

Januari: Matig begin van het nieuwe jaar
Ajax begint het jaar 2009 met een vriendschappelijk duel tegen VfB Stuttgart. Ajax verliest met 2-3 van de Duitse club als afsluiting van de winterse trainingsweek in de Algarve. De competitie wordt hervat met een moeizame overwinning op NEC. In de laatste tien minuten gaat Ajax door een eigen doelpunt van Fernandez en een doelpunt Gabri in blessuretijd alsnog met de winst aan de haal. De volgende wedstrijden verlopen teleurstellend. Tegen FC Groningen (1-0) en SC Heerenveen (0-1) wordt verloren en bovendien lopen Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen tegen een rode kaart op. Maarten Stekelenburg staat na een blessure weer onder lat en maakt in januari geen sterke indruk.

Na de wedstrijd tegen SC Heerenveen vindt het pannenkoek incident plaats. Een teleurgestelde Ajax-supporter roept vanaf de tribune naar Van Basten dat hij een pannenkoek is. “Hé Marco, bedankt hè!”

Februari: Belangrijke overwinningen na waardeloos begin
De ploeg van Marco van Basten komt in de eerste wedstrijd van februari niet verder dan een gelijkspel tegen Heracles Almelo. Ajax komt na een achterstand van 0-2 terug tot 2-2. In de slotfase wordt het derde doelpunt van Ajax onterecht afgekeurd. In de tweede wedstrijd tegen Vitesse verspeelt Ajax het kampioenschap definitief tegen Vitesse. In Arnhem wordt kansloos met maar liefst 4-1 verloren. Supporters houden bij de ArenA de spelersbus tegen en eisen een gesprek met de clubleiding. Een dag later volgt een gesprek van Marco van Basten, Danny Blind en Rik van den Boog met enkele vertegenwoordigers van Supportersvereniging Ajax, AFCA Supportersclub, Vak M, F-side en VAK410.

Eén van de belangrijkste wedstrijden van het jaar wordt gelukkig wel gewonnen. In de Amsterdam ArenA eindigt de Klassieker in een 2-0 zege. De uitslag was geflatteerd, want Ajax was heer en meester en had Feyenoord met hogere cijfers kunnen verslaan. Het lijkt de ommekeer voor Ajax, want in de UEFA Cup wordt met 0-1 gewonnen bij Fiorentina en FC Volendam wordt moeizaam opzij gezet. De maand eindigt feestelijk, want Ajax gaat door in de UEFA Cup. Thuis speelt Ajax gelijk tegen Fiorentina, door uitstekend keepwerk van Kenneth Vermeer en een prachtig doelpunt van invaller Leonardo: 1-1. “Ik probeerde een eentwee met Luis op te zetten en kreeg de bal terug. Toen ging ik langs een paar man en schoot ik met mijn chocoladebeen in,” aldus de Braziliaan.

Ajaxinside.nl wenst iedereen prettige feestdagen, een gezellige jaarwisseling en een sportief 2010.  

Reageren op dit bericht