Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 25 december 2009 09:00 – Bron: Ajaxinside.nl

Het kalenderjaar is weer voorbij en het is tijd om terug te blikken op 2009. Ajax is afgelopen seizoen weer geen kampioen geworden en gaat ook nu niet als beste de winterstop in. Ajax staat op de eredivisieranglijst van 2009 op een derde plaats achter FC Twente en PSV. Was het dan alleen maar slecht? Nee, dat niet.

Ajaxinside.nl presenteert het Jaaroverzicht 2009. Vandaag zijn de maanden maart en april aan de beurt.

Maart: Het einde van het UEFA Cup avontuur
In stadion Nieuw Galgenwaard wint Ajax simpel met 0-2 van FC Utrecht. Gregory van der Wiel scoort zijn eerste doelpunt in Ajax-shirt. Een week later spelen de Amsterdammers terecht met 1-1 gelijk bij ADO Den Haag. In de eredivisie wordt in maart ook vrij eenvoudig gewonnen met 3-0 van De Graafschap en met 0-3 van NAC Breda. Marco van Basten baart opzien door Kenneth Vermeer boven Maarten Stekelenburg te verkiezen als eerste keeper.

In maart speelt Ajax in de achtste finales van de UEFA Cup tegen Olympique Marseille. In de uitwedstrijd krijgt Gregory van der Wiel nog voor rust zijn tweede gele kaart en Ajax verliest de wedstrijd met 2-1. “Ik moet de ploeg toch een compliment maken. Met tien man hebben we heel veel strijd geleverd,” zegt Van Basten na de wedstrijd. Op 18 maart speelt Ajax de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille. Het wordt niet zo’n feestelijke verjaardag voor de Amsterdamse club dan gehoopt. Op de 109e verjaardag krijgt Ajax na 109 minuten de nekslag tegen de Franse club. Ajax is in tegenstelling tot de week ervoor beter dan Olympique, maar komt helaas niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Het UEFA Cup toernooi eindigt dit seizoen in de achtste finales voor de Amsterdammers.

April: De titel gaat naar AZ
Ajax wint de eerste wedstrijd van april met 1-2 van Roda JC. De wedstrijd staat in het teken van de fusie van de Limburgse club. De eerste thuiswedstrijd van april overklast Ajax Willem II met 7-0. “We hebben het publiek aangenaam bediend,” zegt Marco van Basten na het duel.
Hoe snel kan het gaan? Na de mega winst tegen Willem II, verliest Ajax met 6-2 van PSV. Door het dramatische verlies is AZ kampioen. De wedstrijd een week later tegen AZ doet er niet meer toe en Ajax speelt met 1-1 gelijk tegen het kampioensteam van Louis van Gaal.

Jong Ajax heeft wel succes in het seizoen 2008-2009. Eind april wint Jong Ajax van Jong Vitesse en mag zich kampioen van de beloftencompetitie noemen.

Ajaxinside.nl wenst iedereen prettige feestdagen, een gezellige jaarwisseling en een sportief 2010.
 

Reageren op dit bericht