Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 29 december 2009 09:00 – Bron: Ajaxinside.nl

Het kalenderjaar is weer voorbij en het is tijd om terug te blikken op 2009. Ajax is afgelopen seizoen weer geen kampioen geworden en gaat ook nu niet als beste de winterstop in. Ajax staat op de eredivisieranglijst van 2009 op een derde plaats achter FC Twente en PSV. Was het dan alleen maar slecht? Nee, dat niet.

Ajaxinside.nl presenteert het Jaaroverzicht 2009. Vandaag zijn de maanden november en december aan de beurt.

November: Ajax declasseert Feyenoord, maar verliest van FC Twente
November begint geweldig voor Ajax. In de Amsterdam ArenA wordt Feyenoord verslagen met 5-1 door goals van De Zeeuw (2x), Van der Wiel, Emanuelson en Suárez. “We maken vijf doelpunten, maar het hadden er ook acht of negen kunnen zijn”, stelt De Zeeuw. Ook van SC Heerenveen (thuis) en Vitesse (uit) wordt met dezelfde cijfers gewonnen. Het duel met directe concurrent FC Twente wordt verloren. De Tukkers zijn in Enschede met 1-0 te sterk, en verliest het ‘zes-puntenduel’ “Ik denk dat we minimaal een punt aan deze wedstrijd hadden moeten overhouden”, zegt Jol na de wedstrijd. In het lege stadion in Zagreb gaat Ajax wel met de winst aan de haal. Door de winst op Dinamo (0-2) zet Ajax een grote stap in de richting van overwinteren in Europa.

Gabri geeft aan dat hij zijn carriere graag wil afsluiten bij Ajax. “Het is toch mooi om na je carrière te zeggen dat je alleen voor twee prachtige clubs hebt gevoetbald: FC Barcelona en Ajax,” aldus de Catalaan. Vooraf aan de wedstrijd tegen FC Twente is er veel kritiek op scheidsrechter Pieter Vink. Na afloop van het duel krijgt Vink echter complimenten van Jol.

December: Ajax door in Europa en de beker
Ajax plaatst zich tegen FC Timisoara definitief voor de volgende ronde van de Europa League. De Amsterdammers winnen in Roemenië met 1-2. Tegen RSC Anderlecht wordt bepaald wie als eerste door gaat. De Belgen winnen met 1-3 in de Amsterdam ArenA en Ajax is als tweede door. Ajax speelt na de winterstop in een tweeluik tegen Juventus. In de competitie gaat het wisselvallig. Tegen FC Utrecht wordt volledig terecht met 2-0 verloren, terwijl NEC in een matig duel met 3-0 wordt verslagen. In de beker boekt Ajax een monsterscore tegen amateurclub WHC. Na twee moeizame duels in de beker, plaatst Ajax zich na een 1-14 overwinning voor de volgende ronde. In deze ronde speelt Ajax in Amsterdam tegen NEC.

Suárez herhaalt voor de zoveelste keer dat hij minimaal tot de zomer in Amsterdam blijft. Pieter Huistra vertrekt daarentegen na het seizoen alweer bij Ajax. De coach van Jong Ajax wordt opvolger van Ron Jans bij FC Groningen. Darío Cvitanich en Bruno Silva worden voor één kalenderjaar verhuurd. Cvitanich vertrekt naar CF Pachuca in Mexico en Silva naar het Braziliaanse Internacional.

Ajaxinside.nl wenst iedereen een gezellige jaarwisseling en een sportief 2010.  

Reageren op dit bericht