Edwin van der Sar

Ambities Van der Sar: “Daarvoor moet de begroting groeien naar 150 miljoen”

Ajax-directeur Edwin van der Sar heeft in een groot interview met Voetbal International aangegeven hoe hij de toekomst ziet van de Amsterdamse club. Met het voetbalweekblad werd er gesproken over private investeerders, het verhogen van de begroting en de Johan Cruijff Arena. Volgens Van der Sar staat Ajax er financieel goed voor en staat de filosofie ‘als een huis’.

Begroting verhogen

Van der Sar: “We staan bekend om een goed draaiende opleiding die toptalenten produceert. Onze naam is dus echt goed, heb ik ook weer gemerkt bij de loting in Monaco. Ze hadden Ajax zien spelen en niemand wilde bij Ajax in de poule. Ik heb er nog vertrouwen in dat wij de jump naar de Europese top op eigen kracht kunnen maken.” Real Madrid, FC Barcelona en Manchester United zijn niet in te halen, maar de clubs daaronder zou een richtpunt moeten zijn voor Ajax. “We hebben de laatste jaren niet vaak genoeg overwinterd en we zouden regelmatig moeten doorstoten naar de kwartfinale. Dat is echt wel de ambitie. Daarvoor moet de begroting groeien naar 150 miljoen.”

Externe private investeerders

Een externe investeerder zou Ajax financieel ook naar een hoger plan kunnen stuwen, maar Van der Sar ziet dat niet zitten. Ajax heeft in het verleden wel zulke aanbiedingen gekregen. “Soms, maar dat kap ik vrij snel af. Je moet veel uit handen geven en we hebben een eigen filosofie die dan onder druk zal komen. Het echt grote geld waarmee je de Champions League kan winnen komt ook niet naar een kleine markt als Nederland. We blijven onderdeel van de Eredivisie, dus er zal nooit een eigenaar komen die even zevenhonderd miljoen neerlegt”, zo legt Van der Sar uit.

De Johan Cruijff Arena

Bayern München is een club zonder eigenaar en extreem succesrijk. De Duitse topclub heeft het stadion in eigen bezit. Volgens Van der Sar zal dit niet de weg zijn die Ajax zal volgen. “We zijn huurder. Wel vinden wij dat de samenwerking anders moet worden. Daar zijn De Arena en Ajax het inmiddels over eens. Daarbij zijn we ook afhankelijk van de gemeente Amsterdam, die 48 procent van de aandelen heeft”, zegt de directeur. Toch zijn er nog verbeterpunten voor het stadion. Het veld blijft zo nu en dan nog een probleem “Wij willen een perfecte mat om ons type spel op te kunnen spelen. Dan is het lastig als er enkele dagen voor een belangrijk duel nog een concert van U2 is en de mat wordt vervangen. Het veld is helaas nog steeds een frustratie voor spelers, trainers en directie.”

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.