Analyse: Sparta Rotterdam uitgelicht

Geschreven door Julien Meijboom – Uitgave: 06 augustus 2016 16:24 – Bron: Ajaxinside

1453152188

Aankomende zondag trapt Ajax het nieuwe Eredivisieseizoen af op het Kasteel in Rotterdam. De Spartanen zijn weer terug van weg geweest uit de Jupiler League. Onder leiding van Alex Pastoor wisten de Rotterdammers kampioen te worden van de Eerste Divisie, nog voor de laatste speelronde. Zoals vaak voor een promovendus maakt de selectie een enorme metamorfose door, zo is dat voor Sparta niet anders. Er kwamen tien nieuwe spelers bij en daar tegenover vertrokken er elf spelers. Wat weten we van de kampioen van de Jupiler League en wat kunnen we van ze verwachten?

Huidige vorm:
Hoe de ploeg er precies voor staat is bij een competitiestart natuurlijk altijd moeilijk te voorspellen, wel kunnen we concluderen dat de voorbereiding goed is verlopen. De ploeg heeft maar liefst tien oefenduels gespeeld waarvan er zes zijn gewonnen en vier gelijk. Bij die tegenstanders zitten onder meer: NAC (2-2) , FC Groningen (3-3), FC Augsburg (0-0) en FC Volendam (1-3 winst).

Selectie:
De selectie kent een paar bekenden met: Bart Vriends, David Mendes da Silva, Michel Breuer en Zakaria El Azzouzi. De laatstgenoemde, wordt door Ajax uitgeleend aan Sparta, nadat hij vorig seizoen nog speelde op huurbasis bij FC Twente. Alex Pastoor moet het zondag wel doen zonder de aanvallers: Roland Bergkamp en Thomas Verhaar. Verhaar was vorig seizoen de revelatie bij de Rotterdammers met 24 goals.

Geschiedenis:
Sparta – Ajax werd 51 keer eerder gespeeld, daarin won Ajax er 21 en Sparta 18. De laatste keer werd er met 0-3 gewonnen door de Amsterdammers, de jaargang ervoor wist Sparta met 4-0 te winnen van de Amsterdammers.

Wedstrijd:
De Spartanen hebben in de voorbereiding vaak in een aanvallende 4-3-3 gespeeld, Pastoor kiest er voor om aanvallend voetbal te spelen vanuit de organisatie onder leiding van aanvoerder Breuer. Met El Azzouzi heeft Sparta een snelle, behendige spits tot hun beschikking. Ajax zal moeten laten zien dat het voldoende is hersteld van de wedstrijd tegen PAOK in Griekenland. Als Ajax druk weet te zetten en het tempo hoog weet te houden dan zal Sparta teruggedrongen worden en fouten kunnen maken in de opbouw. Ze hebben met Breuer en Vriends een zeer statisch centrum.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.