Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 27 juli 2009 12:30 – Bron: Ajaxinside.nl

Het moment dat Martin Jol definitieve keuzes gaat maken en zijn selectie voor het komend seizoen bekend maakt, komt steeds dichterbij. Jol wil in zijn selectie drie keepers, zeventien volwaardige veldspelers en vijf talenten opnemen. Een groep van 25 spelers is voldoende om het seizoen mee te beginnen. Maar wie zal een plek krijgen in de selectie en vooral ook wie niet?

Martin Jol zal keuzes gaan maken. De voorbereiding zegt zeker niet alles, maar Jol lijkt af en toe zijn keuzes al enigszins te laten doorschemeren.

Ondanks dat Martin Jol liet weten dat er nog wel eens verrassende beslissingen zouden kunnen vallen, zijn er al een aantal namen in te vullen van spelers die meer kans maken dan anderen. Vanzelfsprekend zullen aankopen Jeroen Verhoeven, Thimothée Atouba en Demy de Zeeuw de garantie hebben dat ze bij het eerste elftal zullen blijven.

Keepers Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer zijn ook zeker van hun plek in de selectie. Verhoeven is gehaald als derde keeper achter het genoemde tweetal. Toch zal vooral als Martin Jol kiest voor Vermeer, het niet zo zeker zijn dat Stekelenburg blijft. Met dat in zijn achterhoofd heeft Stekelenburg al een kleine voorsprong op Vermeer, evenals door zijn ervaring en lengte. Jol zal zich wel twee keer bedenken om de keeper van het Nederlands elftal, na wat er vorig seizoen is gebeurd, op de bank te zetten. Mocht één van beide vertrekken dan zal wellicht Sergio Padt aan de selectie worden toegevoegd of een extra keeper worden gekocht.

In de verdediging lijken naast Atouba, in ieder geval Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen 100% zeker van hun plaats. Wielaert en Oleguer zal Jol voorlopig nog niet uit zijn selectie zetten, maar de coach lijkt van beide niet echt gecharmeerd. Het gerucht dat Ajax geïnteresseerd is in Diego Lugano lijkt niet uit de lucht gegrepen en als hij zou komen zou dat betekenen dat beide heren misschien wel op de bank of zelfs de tribune plaats mogen gaan nemen. Over Oleguer zei Jol: ‘Hij heeft vorig seizoen veel gespeeld, dus krijgt nu ook de kans.” Bruno Silva zal als tweede rechtsback bij de selectie mogen blijven, maar hoeft niet op veel speeltijd te rekenen. Voor George Ogăraru lijkt het huwelijk met Ajax definitief over. Daley Blind mag waarschijnlijk alleen bij de selectie blijven als er geen aankoop meer bij komt.

Ajax heeft op dit moment twaalf middenvelders bij de hoofdmacht. Er zullen dus zeker een aantal spelers afvallen, hoewel Jol heeft aangegeven dat hij misschien 4-4-2 wil spelen, omdat we over veel goede middenvelders beschikken. Demy de Zeeuw, Urby Emanuelson, Ismaïl Aissati en Eyong Enoh lijken zeker van hun plek. Over Jan-Arie van der Heijden en Mitchell Donald heeft de keuzeheer zich positief uitgesproken. Rasmus Lindgren en Gabri hebben hetzelfde rugnummer als vorig seizoen, maar zij lijken op dit moment nog geen basisspelers. Hetzelfde geldt overigens voor Anita, hoewel hij in de voorbereiding regelmatig als linksback stond opgesteld. De voorbereiding van Evander Sno noemde Jol “redelijk” en daarmee lijkt hij al afscheid te hebben genomen van de middenvelder. Jeffrey Sarpong en Siem de Jong lijken net te kort te komen voor de hoofdmacht. Ondanks dat de coach Albert Luque in een 4-4-2 bruikbaar noemde, werd de Spanjaard niet opgenomen in de selectie voor het Amsterdam Tournament en zijn rol lijkt nu dan echt definitief uitgespeeld.

In de aanvalslinie zijn Luis Suárez, Miralem Sulejmani en Darío Cvitanich helemaal zeker van hun plek. Javiér Martina kan zijn koffers pakken of terug naar Jong Ajax en Kennedy is een twijfelgeval. Hoewel de rol van Dennis Rommedahl leek uitgespeeld, lijken er inmiddels weer kansen te zijn voor de Deen. “Dennis doet het al enkele weken erg goed. Ik ben zeer tevreden over hem,” aldus de coach. Het lijkt erop dat Darko Bodul nog een jaartje moet wachten. “Voor zo’n jongen is het komend seizoen belangrijk dat hij wekelijks speelt. Als dat nog niet bij Ajax kan, zou verhuur aan een Nederlandse club een optie zijn. Darko heeft veel potentie, maar hij is nog jong.” Marvin Zeegelaar lijkt, mede door zijn positie op de linkerflank, wel kans te maken op een plek bij de selectie. “Als Zeegelaar beter is dan Sulejmani, speelt hij,” aldus de trainer.

Een optelsom leert ons dat als Ogăraru, Sno, Sarpong, De Jong, Luque, Bodul en Martina uit de hoofdmacht vertrekken en als er geen aankopen meer plaatsvinden, dat de selectie bestaat uit drie keepers en 23 veldspelers, waarvan vijf talenten. Dat is één veldspeler te veel, wat waarschijnlijk betekent dat er nog één middenvelder zal afvallen, mede door de multi-inzetbaarheid van Vertonghen.

De selectie

Keepers
Maarten Stekelenburg
Kenneth Vermeer
Jeroen Verhoeven

Verdedigers
Gregory van der Wiel
Toby Alderweireld
Jan Vertonghen
Thimothée Atouba
Oleguer
Rob Wielaert
Bruno Silva
Daley Blind of een aankoop

Middenvelders
Demy de Zeeuw
Urby Emanuelson
Ismaïl Aissati
Eyong Enoh
Gabri
Rasmus Lindgren
Vurnon Anita
Mitchell Donald
Jan-Arie van der Heijden

Aanvallers
Luis Suárez
Miralem Sulejmani
Darío Cvitanich
Dennis Rommedahl
Kennedy Bakircioglü
Marvin Zeegelaar

Deze analyse is gemaakt op basis van uitspraken van de technische staf in de media rond de voorbereiding en oefenwedstrijden. In de komende weken zal er definitief uitsluitsel volgen. Ajaxinside.nl houdt je natuurlijk op de hoogte, altijd met passie en diepgang!  

Reageren op dit bericht