Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 20 november 2009 17:50 – Bron: Ajax.nl

Ajax krijgt dit seizoen minder tegengoals dan in voorgaande jaren. En dat zonder dat er grote aankopen zijn gedaan in de achterhoede. Alle spelers in de verdediging, inclusief de keeper, hebben de volledige jeugdopleiding van Ajax doorlopen. Zo ook linksback Vurnon Anita, die momenteel aan zijn tiende jaar bij de Amsterdamse club bezig is. De middenvelder is blij met zijn nieuwe positie als linksback.

Martin Jol vergeleek de twintigjarige Anita eerder al met Philipp Lahm, de linksback van Bayern München. Ook hij is rechtsbenig. “Ik probeer het zo goed mogelijk op mijn ‘nieuwe’ positie te doen”, zegt Anita twee dagen voor het treffen met sc Heerenveen. “Of het een gouden vinding is? Op dit moment wel, ja.”

De speler, die eigenlijk een middenvelder is, heeft zich eindelijk in de basis kunnen werken. Hij debuteerde al toen hij zestien was, maar heeft nu dan eindelijk zijn kans gegrepen. Sinds hij half oktober de geschorste Urby Emanuelson verving, is hij niet meer uit de basiself gehaald door Jol. “Op het middenveld is het heel druk bij Ajax. Nu deze kans op deze plek zich voordoet, ga ik daar vol voor. In de voorbereiding heb ik ook al geregeld op die positie gespeeld, maar nu ik er sinds kort vast in sta, pak ik mijn minuten maar al te graag.”

Anita laat zich inspireren door collega-vleugelverdedigers Gregory van der Wiel en Daniel Alves, van FC Barcelona. “Bovendien zijn het allebei ‘moderne backs’. Ze komen veel op en kunnen ook meevoetballen. Zo’n rol past mij ook goed.”

Anita is sinds dit seizoen ook weer terug op zijn vertrouwde stek bij Ajax, namelijk jeugdcomplex De Toekomst, waar de Amsterdammers sinds dit seizoen een aantal trainingen afwerken. “Je kunt goed merken dat we met de selectie nu dichter bij Jong Ajax en de jeugdelftallen zitten. Je komt elkaar veel vaker tegen. In de gangen komen jeugd- en eerste elftalspelers elkaar geregeld tegen. Vroeger toen ik zelf jeugdspeler was, gebeurde dat eigenlijk nooit. Het eerste zat op de ArenA, waardoor er niet veel contact was. Dat we nu bij elkaar zitten is daarom alleen maar goed.”

Ajax 1 is volgens Anita zowel letterlijk als figuurlijk dichterbij De Toekomst gekomen. “Omdat er nu zoveel jongens uit de eigen opleiding in de basis staan, geeft dat jeugdspelers het gevoel dat Ajax 1 haalbaar is. Toen ik zelf nog in de jeugd speelde, waren er periodes dat er veel minder zelf opgeleide spelers het eerste haalde. Het is mooi om te zien dat Ajax nu uit veel eigen spelers bestaat.”  

Reageren op dit bericht