Ajax verspeelt voorsprong en moet genoegen nemen met punt tegen Atalanta

Ajax heeft het eerste Champions League punt van 2020 weten binnen te slepen. Op bezoek bij Atalanta kwamen de Amsterdammers in de eerste helft via Tadic en Traoré op een 0-2 voorsprong. Zapata trok na de rust met een snelle dubbelslag de score gelijk. Beide ploegen kregen vervolgens kansen op de winnende treffer, maar gescoord werd er niet meer.

Ten Hag koos in het uitduel tegen Atalanta voor een verrassend aanvallend basiselftal. De oefenmeester ging voor een variant met Lassina Traoré in de punt van de aanval en Tadic daar vlak achter op tien. De flanken werden bezet door de twee Brazilianen David Neres en Antony. Daley Blind, die tegen Liverpool op het middenveld stond, verhuisde weer terug naar de verdediging. Hierdoor moest Martinez genoegen nemen met een plek op de bank.

Omdat ook Atalanta het duel begon met bekende aanvallende intenties, ontstond er een open en zeer vermakelijke beginfase. Atalanta en Ajax zochten beiden de aanval en twijfelden niet om snel druk te zetten. Dit leverde mogelijkheden op voor beide goals, maar echt grote kansen bleven uit. Wel begon Atalante het duel steeds meer naar zich toe te trekken.

Toch viel de openingstreffer aan de andere kant. Tagliafico probeerde met een hoge voorzet Traoré te bereiken. De aanvaller leek de bal met de borst te gaan controleren, maar werd geraakt door een hoog been van Gosens. Skomina zag er een overtreding in en de VAR sloot zich daarbij aan. Tadic greep dit buitenkansje met beiden handen aan en schoot de bal door het midden achter Sportiello.

Nog geen tien minuten later was Traoré opnieuw betrokken bij een goal. Dit keer als afmaker. De spits, die afgelopen weekend vijf keer scoorde tegen VVV, profiteerde optimaal van een fout van Sportiello. De doelman leek een strakke voorzet van Neres onschadelijk te maken, maar legde de bal voor de voeten van Traoré. Al vallend maakte de spits zijn eerste goal in de Champions League en zorgde voor een 0-2 ruststand.

Ook in de tweede helft bleef het spel op en neer golven en waren er kansen aan beide kanten. Zo moest Onana ingrijpen op een harde vrije trap van Iličić en soleerde Schuurs aan de andere kant bijna naar de 0-3. Meer goals konden niet uitblijven, en dat gebeurde dan ook niet. Atalanta had tien minuten nodig om de aansluitingstreffer te produceren. Zapata kopte tussen twee man in knap raak.

Nog binnen het uur kwam Atalanta ook op gelijke hoogte. Opnieuw was het Zapata die de trekker overhaalde. De aanvaller ontsnapte op het randje van buitenspel en liet Onana met een kiezelhard schot volledig kansloos. Zo verdween de zorgvuldig opgebouwde voorsprong van Ajax binnen vijf minuten als sneeuw voor de zon.

In het restant van de wedstrijd brachten beide trainers verse krachten om zo het duel alsnog naar zich toe te trekken. Dit leverde aan beide kanten nog een aantal aardige kansen op. Zo moest Sportiello gestrekt om een poging van Antony naast te tikken en bracht Onana aan de andere kant redding op een hard schot van invaller Malinovski. Gescoord werd er uiteindelijk niet meer.

Wel verloor Ajax Antony. De Braziliaan ging per brancard van het veld na een harde tackle van Malinovski.

Bron:
SBS6

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink