AZ – Ajax 2-2: voorsprong blijft vier punten!!

Superzondag. De voorbeslissing met AZ – Ajax en Feyenoord – PSV vandaag op het programma? De Amsterdammers moeten het in Alkmaar doen zonder Gravenberch, Antony, Martinez en Schuurs. Het viertal komt dit seizoen niet meer in actie. Trainer Erik ten Hag stuurde daarom zijn team met een 442-opstelling het veld op.

Brobbey en Haller als aanvallers met Tadic erachter. Alvarez op het middenveld (met Taylor en Klaassen) en Rensch als rechtsback. De drie andere verdedigers zijn Tagliafico, Blind en Timber. Op papier had de toekomstige trainer van Manchester United zekerheden ingebouwd. Of dat ook zou blijken werd vanaf 14.30 uur duidelijk toen scheidsrechter Higler floot voor het beginsignaal.

Het eerste kwartier waren er geen echte grote kansen te noteren voor beide ploegen. Tevens was er geen ploeg die echt een overwicht had, maar het spel van Ajax was tot dan toe zeker niet slecht te noemen. AZ kreeg hun beste kans na 20 minuten nadat Rensch geblesseerd aan de zijlijn lag en Karlsson goed inschoot, maar Stekelenburg redde bekwaam.

Ook na een half uur was het beeld redelijk gelijkwaardig. Het aantal schoten op doel lag voor beide ploegen op 4, maar Ajax had meer balbezit. Dat kwam ook omdat Ajax de bal goed en snel heroverde, maar AZ bleef met speldenprikjes gevaarlijk.

En toen was daar opeens Brobbey in de 43-e minuut. Na een prima dieptepass van Taylor verraste Brobbey zijn directe tegenstander Hatzidiakos en lobte hij met zijn linkerbeen over de AZ-keeper heen: 0-1! Niet dat Ajax AZ wegspeelde, maar de voorsprong was zeker niet onverdiend te noemen.

De tweede helft begon zonder wissels aan beide kanten. Tien minuten na rust was er even een hachelijk moment toen Blind te lang bleef staan met de bal, maar de fout werd niet afgestraft. Toch kwam AZ na 62 minuten op gelijke hoogte via Pavlidis. De Griek kopte een goede voorzet van Wijndal binnen: 1-1. Onnodig, want Ajax was de bovenliggende partij.

Ten Hag wisselde daarop Taylor en Rensch voor Berghuis en Mazroui. Even later viel Brobbey geblesseerd uit. Een tegenvaller, want de aanvaller zat goed in de wedstrijd. Hij werd vervangen door Daramy. In de 75e minuut werd het drama compleet nadat iedereen Evjen over het hoofd zag. De AZ-er kon volledig ongedekt de 2-1 voorsprong inschieten. Twee minuten later had Haller de gelijkmaker op de schoen, maar hij werkte de onmisbaar lijkende kans over het doel.

Met de moed der wanhoop speelde Ajax verder. Vier minuten voor tijd kreeg Ajax een corner en Alvarez kopte de 2-2 binnen! De Amsterdammers ontwikkelden zowaar nog druk, maar verder dan een gelijkspel kwam het niet. Gemengde gevoelens: Ajax leek lange tijd op winst af te koersen, maar mocht na afloop toch de handen dichtknijpen met het gelijkspel. Ajax hoopt nu dat Feyenoord straks PSV ook punten weet af te snoepen.

EDIT 18:47:

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.