AZ geeft zwalkend Ajax volgende tik en breekt de titelstrijd open

De titelstrijd in de eredivisie ligt weer helemaal open na een 0-2 overwinning van AZ op Ajax. In de Johan Cruijff Arena kwamen de bezoekers uit Alkmaar al vroeg op voorsprong door een goal van Boadu. Ajax moest daardoor in de achtervolging, maar wist amper kansen te creëren. Het was vooral aan Onana te danken dat Ajax nog mocht hopen op een punt, maar aan die illusie maakte Idrissi met een fraaie lob een einde.

Bij Ajax verschenen Hakim Ziyech en Quincy Promes weer aan de aftrap. Het voor de winterstop zo goed draaiende tandem vergezelde Tadic voorin. Babel bleef door een blessure buiten de selectie en Danilo moest, na zijn basisdebuut tegen Getafe, nu weer genoegen nemen met een plek op de bank. Bij AZ was er weer eens basisplaats voor oud-Ajacied Dani de Wit.

Beide ploegen hadden na de Europese uitschakeling een kater om weg te spelen, en AZ zette als eerste een stap in die richting. Jordy Clasie onderschepte een matige pass van Daley Blind en stuurde direct Myron Boadu die diepte in. Oog in Oog met Onana bleef de spits van AZ rustig en schoot de bezoekers via de binnenkant van de paal al vroeg op voorsprong.

Na de 0-1 werd als snel duidelijk met welk strijdplan Arne Slot zijn manschappen het veld had ingestuurd. De bezoekers zakten in op de eigen held om vervolgens in de omschakeling gevaarlijk te kunnen worden. Dit leverde, naast een vroege voorsprong, een aantal gevaarlijke momenten en behoorlijke kansen op. Zo dacht Midtsjø de 0-2 te maken, maar zag zijn inzet knap gekeerd worden door Onana.

Ondanks de kansen van AZ, was de bal veelal op de helft van de bezoekers te vinden. Ajax moest op zoek naar een opening, en dat lukte vooral door de aanwezigheid van Promes en Ziyech beter dan in de afgelopen duels. Vanaf de flanken wisten zij met hun voorzetten voor het meeste gevaar te zorgen, maar uitgespeelde kansen bleven uit.

Ajax mocht uiteindelijk nog van geluk spreken dat het bij de thee nog maar 0-1 stond. Op slag van rust kreeg Boadu van Stengs een bijna niet te missen kans, maar Onana wist met een uiterste krachtsinspanning te voorkomen dat de spits van AZ zijn tweede van de avond kon maken.

Ajax kwam vervolgens het beste uit de kleedkamer, maar opnieuw bleef het alleen bij een aantal gevaarlijke moment en werd Bizot amper getest. Zijn collega aan de andere kant daarentegen moest net als voor de rust zijn ploeg op de been houden. Met de voet keerde hij het schot van Idrissi in de korte hoek. De buitenspeler creëerde deze kans zelf door directe tegenstander Dest knap uit te kappen.

Na dik een uur spelen kreeg Idrissi de bal wel langs Onana. AZ leek zo op 0-2 te komen, maar de VAR gooide roet in het eten van de Alkmaarders. In aanloop naar de goal kreeg Boadu de bal op de hand en dus ging de treffer uiteindelijk niet door. Niet veel later ontsnapte Ajax opnieuw toen Boadu oog in oog met Onana de bal net over de goal stifte.

Omdat AZ het naliet om de wedstrijd in het slot te gooien, mocht Ajax blijven hopen op de gelijkmaker. Tagliafico dacht deze ook te gaan maken met een harde kopbal, maar Bizot keerde fraai. Een redding die niet veel later nog meer waarde kreeg toen Idrissi alsnog de 0-2 maakte. Martínez verkeek zich volledig op een lange bal van Koopmeiners waardoor Idrissi kon ontsnappen. Met veel gevoel lobte de flankspeler de bal over de uitgekomen Onana en verdubbelde zo de voorsprong.

In de hoop nog iets te forceren haalde Ten Hag Ziyech naar de kant en dat werd hem niet in dank afgenomen. De spelmaker van Ajax was zichtbaar gefrustreerd en ging zonder zijn trainer een handje te geven richting de kleedkamer. Invaller Huntelaar kon uiteindelijk niks forceren waardoor Ajax en AZ nu gezamenlijk bovenaan staan in de Eredivisie.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink