Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 26 augustus 2008 00:30 – Bron: Ajaxinside.nl

Beste trainer, beste Marco,

Via deze weg wil ik je van harte feliciteren met de functie van hoofdcoach bij onze club. Je bent natuurlijk al een tijdje aan de gang, maar ik heb je nog niet eerder geschreven, dus bij dezen.

Met de aankoop van Evander Sno, deelde je ons mede dat de selectie rond is. Er waren nogal wat kritische geluiden en weifelende reacties onder de supportersschare over Sno, maar tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag heb je met een paar zinnen veel twijfels weggenomen. Wij vinden allemaal dat Sno een speler is die ons fysiek en verdedigend sterker maakt, gewoon omdat jij het zegt Marco. Misschien bedoelde je dit wel, toen je in hetzelfde perspraatje zei dat er een ‘Hosanna’ stemming rond Ajax hangt. Benieuwd ben ik of je Sno hebt gehaald als basisspeler of als goede stand-in. Je woorden doen het eerste vermoeden, maar je hebt me daarin nog niet kunnen overtuigen.

Toch moesten we ook even een zuur appeltje verteren toen we plotseling werden opgeschrikt door het vertrek van Vito Wormgoor. In eens stond het in al de media: het contract van Wormgoor is per direct ontbonden. Ruzie met van Basten werd snel gesuggereerd, maar nee, het bleek dat hij geld had gestolen van een ploeggenoot. Natuurlijk onacceptabel, ook met verzachtende omstandigheden. Het is wel zonde lijkt me, want hij werd de nieuwe Jaap Stam genoemd en je had hem toch tot je selectie opgenomen. Je selectie was na het aantrekken van Sno dan wel rond, maar komt er nou een andere jeugdige verdediger bij de selectie?

Met nog een paar dagen tot het eind van de transferdeadline te gaan, maakt ook Robbert Schilder nog steeds deel uit van de selectie. NAC Breda staat volgens mij te popelen hem over te nemen en uit interviews blijkt dat Schilder zelf ook niet onwelwillend tegenover een vertrek staat. Hoewel hij nog vrij jong is, dacht ik dat je de selectie aardig aan het opschonen was wat betreft middelmaat. Wat mij betreft hoort Robbert Schilder tot de middelmaat. Wilt NAC niet genoeg betalen of zie je hem als waardevolle of noodzakelijke aanvulling voor deze selectie? Wat gebeurt er nu met spelers als Manucharyan en Leonardo? Worden deze nog verhuurd?

Kees Jansma. Volgens Keje Molenaar heb je een voorkeur voor hem als Algemeen Directeur. Ik geloof graag dat je goed met hem hebt samengewerkt bij het Nederlands elftal, maar denk niet dat Kees met zijn geel-groene hart het boegbeeld van onze club kan en mag worden. Ik begrijp dat je Keje Molenaar hebt gediskwalificeerd. Alleen al hoe hij als perfecte imitatie van Calimero in de media laat uitlekken dat jij een voorkeur hebt voor Kees Jansma. Nee, mij is hij ook teveel uit op eigen succes, op waardering en op streling van zijn persoontje. Goede keus. Het headhuntersbureau zal toch niet uitkomen op Frank Rijkaard? Een topspeler, een goede coach, maar toch niet een zakenman die Algemeen Directeur kan zijn. Dat lijkt me een diskwalificatie van de topfunctie in een groot bedrijf als Ajax.

Marco, tot nu toe ben ik erg tevreden met je beleid en visie. Ik hoop dat dit gedurende het seizoen mijn afsluitende zin kan zijn en ik eraan kan toevoegen dat het resultaat en het voetbal ook goed is.

Groeten,

Maarten van der Rijt

In de rubriek ‘Beste trainer, beste Marco’ bespreekt columnist Maarten van der Rijt de gebeurtenissen van de afgelopen week in een ‘open brief’ aan Marco van Basten. Een monoloog in briefvorm met speculaties, suggesties en vragen.  

Reageren op dit bericht