Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 20 september 2008 13:31 – Bron: Ajaxinside.nl

Beste trainer, beste Marco,

Het was me wel weer een weekje met veel nieuws. Om te beginnen: je debuut als coach van Ajax in het UEFA cup toernooi. FK Borac, je gaf van te voren al aan dat je nog nooit van ze gehoord had. Ik ook niet. Over de wedstrijd kunnen we denk ik kort zijn. Een prima eerste helft, een matige tweede helft tegen een club met het niveau van een club in de kelder van de eredivisie. 1-4 tegen Borac is een goede uitslag. Ze zullen er vier moeten scoren en zullen dat niet doen. Missie geslaagd.

Dan is het bijna de dag van de waarheid. De Klassieker tegen Feyenoord staat op morgen op het programma. Ik ben heel benieuwd met wie je gaat spelen en waar we staan ten opzichte van een redelijke club in Nederland. Zij verloren hun UEFA cup duel en hebben de nodige blessures, maar het is en blijft wel een wedstrijd in een volle Kuip. We moeten gewoon winnen, dat staat vast.

Het middenveld is op dit moment een beetje de achilleshiel van ons elftal. De andere linies staan wel redelijk, maar mede door blessures loopt het niet echt geweldig. Evander Sno speelde tegen Borac een hele matige wedstrijd en hij heeft mij tot nu toe in ieder geval niet kunnen overtuigen. Wellicht moet die jongen nog even wennen en helpen alle verhalen in de media niet echt mee. Hij voelt zich beschadigd door Foppe en ik denk, maak je druk over het voetbal en leg de mening van een oude Fries, als een grote voetballer, naast je neer. Gabri is half geblesseerd en zeker niet wedstrijdfit voor een wedstrijd tegen Feyenoord. Lindgren komt ook net terug van een blessure en dat zag je duidelijk in de wedstrijd tegen Borac, maar hij heeft in ieder geval weer een helft gespeeld. Aissati heeft een scheurtje in zijn knie, dus die zien we de komende weken ook niet. Maar goed nieuws is er ook; Eyong Enoh heeft eindelijk zijn papieren en is speelgerechtigd voor de Klassieker. Vrijdag heeft hij voor het eerst meegetraind, dus het is maar de vraag of hij bij de selectie zit. Je zei dat hij het de jongens die er nu staan moeilijk kan maken. Vertonghen zal hij het in ieder geval niet zo moeilijk maken. Wat speelde hij een sterke laatste wedstrijd op het middenveld. Passes, schoten, het was goed. Sulejmani lijkt op dit moment ook een vaste waarde op ’10.’

Het was ook de week waarin Dennis Gentenaar felle kritiek uitte tegenover jou en je besluiten zelfs amateuristisch noemde. Hij mag dat natuurlijk vinden, maar natuurlijk nooit zeggen. Misschien forceert hij hiermee een vertrek, want je gaat hem natuurlijk niet meer boven Vermeer verkiezen, zolang die niks geks doet. Dennis is een heel goede keeper voor alle clubs uit de eredivisie en waarschijnlijk wilt hij na een paar jaar zakken vullen, nog een paar jaar keepen. Het is jammer dat hij zijn kritiek via de media uit, dus daar stop ik nu ook mee.

Tot volgende week,

Maarten van der Rijt

In de rubriek ‘Beste trainer, beste Marco’ bespreekt columnist Maarten van der Rijt de gebeurtenissen van de afgelopen week in een ‘open brief’ aan Marco van Basten. Een monoloog in briefvorm met speculaties, suggesties en vragen.  

Reageren op dit bericht