Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 30 september 2008 00:48 – Bron: Ajaxinside.nl

Beste trainer, beste Marco,

Laat ik beginnen je te feliciteren met de overwinningen tegen FC Utrecht in de beker en tegen Vitesse in de competitie. Vooral tegen FC Utrecht speelden we erg goed en tegen Vitesse zijn we ook niet of nauwelijks in de problemen gekomen. Donderdag spelen we de derde thuiswedstrijd op rij, ditmaal tegen Borac FK. Hopen dat we gemakkelijk winnen en met een goed gevoel naar de moeilijke wedstrijden tegen SC Heerenveen en FC Groningen kunnen toewerken.

Eyong Enoh. Wat een speler. Je zei in de pers al een aantal keer dat als Enoh erbij zou komen, dat hij direct dicht tegen een basisplaats aan zou zitten. Wat een werklust, inspanning en enthousiasme straalt deze speler uit. En die bal tegen Vitesse was ook niet verkeerd. Het is natuurlijk nog wat voorbarig om al van alles te concluderen, maar ik denk dat we met deze speler een topper in huis hebben gehaald. Iets in zijn spel deed me denken aan Edgar Davids. Ik hoop dat hij niet in zijn enthousiasme penalty’s veroorzaakt en tegen onnodige kaarten aanloopt, maar als hij zo speelt als de afgelopen twee wedstrijden, dan zou ik in de winterstop zijn contract, dat tot 2010 loopt, direct verlengen.

Toch zijn er ook dingen die zorgen baren. Deze week werd bekend dat er 2 jaar celstraf is geëist tegen Oleguer Presas. Jij wist ook niet zo best hoe je er mee om moest gaan, maar ik denk dat je flink geschrokken moet zijn. Jouw topverdediger, die je afgelopen zomer eigenhandig naar de ArenA hebt gehaald, zou in 2003 verschillende objecten op agenten hebben gegooid. Waarschijnlijk wist jij ook wel dat Oleguer geen makkelijke jongen is, maar dit zal je toch ook niet hebben geweten, mag ik hopen, want dit kan Ajax straks nog het nodige geld kosten.

Dan kwam nog het grappige verhaal van Darió Cvitanich in de wereld. Hij was helemaal van slag omdat hij bij Jong Ajax moest meedoen en dat in Argentinië betekent dat het zo goed als afgelopen is met je. Aan de ene kant grappig, maar aan de andere kant natuurlijk ook pijnlijk. Waarom is die jongen door een teammanager of assistent niet van te voren even verteld dat jullie tevreden over hem zijn. Nou goed, het is nu uit de wereld en Darió viel goed in tegen Vitesse.

Vorig seizoen speelden ze al goed, maar wie had verwacht dan Jan Vertonghen en Luis Suárez nu twee belangrijke steunpilaren van het team zouden zijn. Ik hoorde ze beide zeggen dat ze veel vertrouwen van je voelen. Erg goed om te horen. Dat heb je waarschijnlijk geleerd uit je tijd bij Oranje. Hoe dan ook, die twee spelen werkelijk de sterren van de hemel en het lijkt wel of niks ze kan stoppen. Blijf ze maar veel vertrouwen geven dus!

Aanstaande donderdag tegen Borac FK. Ik ben erg benieuwd of het weer een makkie wordt of dat Borac toch blijkt te kunnen ballen. Ze doen het erg matig in de competitie, dus ik denk dat we redelijk makkelijk moeten kunnen winnen. Maar je weet nooit, dus hou je spelers maar scherp en geef ze veel, heel veel, vertrouwen. Dan komt het allemaal goed!

Tot volgende week,

Maarten van der Rijt

In de rubriek ‘Beste trainer, beste Marco’ bespreekt columnist Maarten van der Rijt de gebeurtenissen van de afgelopen week in een ‘open brief’ aan Marco van Basten. Een monoloog in briefvorm met speculaties, suggesties en vragen.  

Reageren op dit bericht