Betrokkenheid van fans bij de club vergroot dankzij crypto

De voetballerij heeft sinds mensenheugenis en de pandemie nagenoeg nog nooit afgespeeld zonder de aanwezigheid van fans. Voetbalclubs draaien op fans dankzij de betrokkenheid van fans bij de club. Fans zien het als een onderdeel van hun leven waarbij er ieder weekend volop gejuicht, gesprongen en gezongen wordt voor de club. Het kopen van een seizoenkaart, losse wedstrijdticket, shirt of andere merchandise is hier onderdeel van en maakt je betrokken bij de club. Sinds de opkomst van crypto is er meer mogelijk voor de fan om betrokken te worden bij de voetbalclub. Door de ontwikkelingen in de crypto en het ontstaan van bijvoorbeeld fan tokens, kan iedereen meer onderdeel worden van de club en een soort van medeaandeelhouder van de club worden.

Wat zijn fan tokens?

Meer en meer voetbalclubs, landenteams of verenigingen houden zich bezig met het opzetten van crypto fan tokens. Door het uitgeven van een fan token wordt het voor iedereen mogelijk om deze munt te kopen en hierdoor een aandeel van de club verkrijgen. Het komt er evenals bij traditionele aandelen van bijvoorbeeld Ajax op neer dat je medeaandeelhouder van de voetbalclub begint te worden. Deze investeringen van supporters of liefhebbers in een club vormen financiers van de club die voor extra inkomsten voor de club zorgen. Zo zijn er inmiddels al miljoenen euro’s uitgegeven aan fan de virtuele voetbal munten behorende bij een voetbalclub.

Voorlopers van de fan token in de voetballerij

Bekende clubs zoals Manchester City, Ac Milan, FC Barcelona hebben bijvoorbeeld al hun eigen fan tokens uitgebracht. Deze crypto valuta’s kunnen evenals andere crypto valuta’s zoals synthetix verhandeld worden op crypto platformen. Clubs zoals Ajax en Feyenoord lijken ook van plan te zijn om fan tokens uit te brengen via een platform genaamd Knaken, waarbij Knaken reeds partner was van de Nederlandse voetbalclub Sparta Rotterdam.

Voordelen van fan tokens

Indien je fan tokens van een bepaalde voetbalclub in bezit hebt, wordt je bijvoorbeeld betrokken bij het meebeslissen in club gerelateerde onderwerpen. Zoals de muziek die er afgespeeld wordt, het ontwerp van het shirt, social media gerelateerde zaken of het ontwerpen van het sfeer-thema in het stadion tijdens de wedstrijd. Het vergroten van de betrokkenheid van de fans bij de club werkt tweeledig, zowel op lokaal als internationaal niveau. Als fan token houder kun je toegang verkrijgen tot exclusieve beloningen zoals bijvoorbeeld VIP-kaarten, merchandise met een signering van een speler(s) of een trainer en/of coach, een ontmoeting met iemand van je favoriete spelers binnen de club etc. Clubs geven hier hun eigen invulling aan en maken het op deze manier steeds leuker om als fan te gaan kiezen voor fan tokens waarbij de fan token via crypto kopen IDEAL heel eenvoudig te behalen valt.

Fan token als NFT

Een fan token van een voetbalclub kan zich als NFT vormen. Deze kunnen dan bijvoorbeeld gevonden worden op crypto platformen die NFT’s aanbieden. Indien het geen NFT is, worden ze op reguliere crypto beurzen verhandeld. De tokens zijn hierbij onderhevig aan volatiliteit in de koersen, iets waar rekening mee gehouden dient te worden als potentiële koper.

 

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.