Wim Jonk en Marc Overmars

Blind: “Overmars gaat mee met de tijd”

Gisteren trad Danny Blind officieel toe tot de RvC van Ajax. De voormalige Ajax-trainer en bondscoach gaat toezien hoe de voetbalzaken verlopen binnen de Amsterdamse club. Blind ziet zichzelf als de adviseur van de directie bestaande uit onder andere Marc Overmars (directeur spelersbeleid) en Edwin van der Sar (algemeen directeur).

Blind zou op een gegeven moment ook de directie kunnen wegsturen. “Maar in principe is het zaak dat we als directie, bestuursraad en rvc nu volle kracht vooruit gaan”, zegt Blind tegen De Telegraaf. “Misschien zijn er dingen fout gegaan. Maar dit is niet het moment voor mij om op dat vlak al iets te zeggen. Ik hoop dat het bij controleren en adviseren blijft. Dat zou impliceren dat het goed gaat.”

Behalve technisch directeur, trainer van het eerste, assistent-trainer en directeur spelersbeleid was Danny Blind ook eens hoofd jeugdopleiding (2003-2005) bij de Amsterdamse club. Tegenwoordig is het moeilijker om met jeugd te werken.  “Wat is technisch gezien de filosofie van de club? Opleiden. En daar zitten natuurlijk bedreigingen, want het is niet meer zoals twintig jaar geleden. Ik ben ook 3,5 jaar hoofd opleidingen geweest en destijds kreeg iedere jeugdspeler hetzelfde eerste contract voor drie jaar, voor hetzelfde bedrag”, herinnert Blind zich nog. “Of je nou Wesley Sneijder of Jan Klaassen heette. Ik zeg Jan, geen Davy. Je moet nu veel meer doen om spelers überhaupt onder contract te krijgen. Ik hoop dat ik met mijn ervaring de directie daarin kan ondersteunen.”

Dat Ajax zich daarom ook meer moet roeren op de transfermarkt vindt de voormalige topvoetballer logisch. “De spelers gaan niet meer op 23- of 24-jarige leeftijd naar het buitenland, zoals Daley Blind of Davy Klaassen, maar op 21-jarige leeftijd of jonger”, aldus de Zeeuw. “Vroeger – in de tijd van de De Boertjes, Edwin van der Sar en Jari Litmanen – was het nog 27- of 28-jarige leeftijd. Heb je altijd maar weer een nieuwe klaarstaan? Dus moet je je wat breder oriënteren. En dat doet Overmars. Je gaat mee met de tijd”, aldus Blind. “Ajax leidt op, maar als je ze niet hebt, koop je. Dat gebeurt nu sneller, omdat je ze ook weer sneller kwijtraakt. Matthijs de Ligt is 18. Zijn opvolger staat nog niet klaar. Maar dat kan toch ook niet?”

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.