Blunderende Scherpen en gemiste kansen kosten Ajax de overwinning

Ajax moet volgende week in Rome volop aan de bak om de halve finale van de Europa League te bereiken, en dat hebben de Amsterdammers aan zichzelf te wijten. In de eigen Johan Cruijff Arena was Ajax de bovenliggende partij en kwam via Klaassen ook op voorsprong. Tadic miste vervolgens vanaf elf meter en moest enkele minuten later lijdzaam toezien hoe zijn doelman Scherpen opzichtig in de fout ging. In de slotfase kreeg Ajax genoeg kansen om alsnog te winnen, maar tot overmaat van ramp werd het juist 1-2.

Kjell Scherpen mocht zijn Europese debuut maken omdat Maarten Stekelenburg niet op tijd hersteld was van een knieblessure. Dit leverde de jonge Drent een plek in de recordboeken op, want met 21 jaar en 75 dagen is hij de jongste Nederlandse keeper in de basis van een Europese Kwartfinale. De afwezigheid van Daley Blind werd opgevangen door Jurriën Timber en Lisandro Martínez. Edson Álvarez stond ‘gewoon’ weer op het middenveld.

Het duurde iets meer dan een kwartier voordat Scherpen voor het eerst getest werd. Een vlammend schot van Bryan Cristante werd stijlvol uit de hoek getikt. Roma was tot dat moment vooral dreigend via de counter. Ajax had in de beginfase het vaakst de bal en combineerde aardig. Toch bleven grote kansen uit omdat de eindpass meerdere malen niet op maat was. Een afstandsschot van Gravenberch was in de openingsfase het enige serieuze wapenfeit van Ajax.

Op eigen houtje kwam Ajax moeizaam tot grote kansen, maar de Amsterdammers hadden het geluk dat Roma wat hulp gaf. Vijf minuten voor rust ging Gianluca Mancini in de fout. De verdediger liep achteruit waardoor Klaassen kon onderscheppen. Een cadeautje dat hij samen met Tadic wist uit te pakken. Zoals zo vaak dit seizoen was het Klaassen die uiteindelijk de openingstreffer op zijn naam zette.

Ook aan het begin van de tweede helft kreeg Ajax de grootste kansen via fouten van Roma. Vooral Pau López maakte met de bal aan de voet geen sterke indruk. Toch werd de doelman niet veel later de grote held door een strafschop van Tadic te keren. Ajax liet de uitgelezen kans op een 2-0 voorsprong liggen en kreeg direct nog een klap te verwerken. Scherpen ging gruwelijk in de fout bij een vrije trap van Pellegrini. De Europees debutant liet een ogenschijnlijk eenvoudig bal zo door zijn vingers glippen.

Ajax had tot dat moment de touwtjes in handen en ging ook na de fout van Scherpen gewoon door met de zoektocht naar een tweede goal. Daar waren de Amsterdammers een aantal keer ook dichtbij, maar iedere keer stond López goed in weg. Zo hield hij invaller Brobbey van het scoren en voorkwam de doelman twee keer dat Antony op het scorebord kwam te staan.

Ajax deed er in de slotfase alles aan om alsnog een overwinning uit het vuur te slepen, maar het werd pijnlijk genoeg een nederlaag. Bij één van de spaarzame mogelijkheden van Roma was het wel raak. Een afgeslagen corner werd door Ibanez onverbiddelijk hard tegen de touwen geramd. Ditmaal was Scherpen volledig kansloos. Zo verliest Ajax in eigen huis met 1-2 van Roma en moet het volgende week vol aan de bak.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Thomas Aalderink

Thomas Aalderink