Supporters Fans Ajax

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil weer uitsupporters bij Klassieker

Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, wil vanaf volgend seizoen weer uitfans bij de Klassieker. Het duel wordt sinds 2009 niet meer met de aanwezigheid van uitfans gespeeld, maar Aboutaleb wil hier dus verandering inbrengen.

Maandagmorgen begon de burgemeester in een gesprek met het radioprogramma Rijmond.nu over de kwestie die al jarenlang speelt: bezoekers bij de Klassieker. Volgens hem hoeft niet alles radicaal verandert te worden, maar wilt langzaam beginnen met een ‘paar honderd’ bezoekers. “Ik ben hier voorstander van, maar de voorwaarde is wel dat we dit moeten bespreken met de supportersverenigingen van Ajax en Feyenoord”, vertelt Aboutaleb. De supportersverenigingen van beide clubs hebben zich overigens nog niet gemeld bij de burgemeester van Rotterdam.

In 2009 sprak toenmalig burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, een deal af met Aboutaleb, de KNVB en de bestuurders van Ajax en Feyenoord. De afspraak was dat er de komende 5 jaren geen uitfans de Kuip of de Amsterdam Arena mochten komen. Die maatregel werd genomen nadat duels van de eerste elftallen en de beloftenteams van beide clubs uit de hand waren gelopen.

In 2014 zouden de belanghebbenden weer rondom de tafel gaan zitten. Maar nadat Ajax-fans zich misdroegen in de KNVB-bekerfinale tegen PEC Zwolle (1-5 nederlaag) in de Kuip, werd er weer afgesproken dat de deal van 2009 met drie jaar werd verlengd.

“Er moet een zekere ontspanning ontstaat aan beide kanten”, verklaart de burgemeester van Marokkaanse afkomst. “Het is geen hobby van ons om de rivaliteit uit het stadion weg te halen. Maar het slopen van stadions, het slopen van treinen en het zoeken van ruzie met de politie is echt niet meer van deze tijd. Het is bijna achterlijk om het op zo’n manier te doen.”

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Danique Eijkenboom

Danique Eijkenboom