Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 19 juli 2010 12:33 – Bron: Ajaxinside.nl

106 doelpunten. Het afgelopen seizoen vlogen de ballen er aardig in. Bij onze tegenstanders dan, want zelf incasseerde we slechts twintig doelpunten. Gemiddeld ruim drie doelpunten per wedstrijd scoren en zelf een halve tegen krijgen. Zelfs in de gouden jaren van onze Godenzonen werd er zelden zo’n doelsaldo neergezet.

Verantwoordelijk voor de doelpunten zijn voornamelijk Luis Suárez, Dennis Rommedahl en Marko Pantelić. Twee van hen zijn reeds vertrokken en de kans dat de topscorer blijft is meer gebaseerd op hoop dan op realiteit.

Luis Suárez evenaarde afgelopen seizoen Mateja Kežman als meest scorende buitenlander in de Eredivisie ooit. Met 35 doelpunten had de Uruguayaan een groot aandeel in de doelpuntenproductie van Ajax. Veel mensen willen het nog niet horen, maar de kans is natuurlijk uitermate groot dat Suárez deze zomer vertrekt naar een Europese topclub. Tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika is hij niet helemaal onopvallend gebleven, zullen we maar zeggen.

Martin Jol stelt dat een vervanger halen voor Pantelić de hoogste prioriteit heeft. “We kunnen de competitie niet beginnen met een voorhoede van jongens uit de A’tjes,” stelt Jol volkomen terecht. Van een aanval met Suk, Bodul en Özbiliz zullen tegenstanders in eigen land inderdaad niet gaan bibberen, laat staan dat ze het in de Champions League moeten laten zien. Ook met Sulejmani en Emanuelson komt deze aanval nog heel erg veel te kort.

Ik maak me zorgen. Vorig seizoen zijn we, met aanvallers die 106 keer wisten te scoren, net geen kampioen geworden. Tot op heden gaan er enkel spelers weg en zie ik geen gelijkwaardige spelers komen. Natuurlijk weet ook ik dat de transferperiode nog lang duurt, maar spelers net voor het verstrijken van de transferperiode halen, heeft zelden positief uitgepakt. Snelheid is daarom geboden, zodat het team op elkaar ingespeeld kan raken en er vanaf het begin staat. Vorig seizoen heeft de eerste competitiehelft ons immers ook genekt.

Eind juli staat bovendien de eerste wedstrijd tegen PAOK Saloniki in de voorronde van de Champions League op het programma. Spelers die nog kunnen vertrekken, zullen dan niet spelen in verband met de speelgerechtigheid voor hun toekomstige werkgever. We kunnen die Grieken zeker verslaan, als we maar een fatsoenlijk elftal op het veld kunnen brengen. Een elftal met meer dan alleen talenten. Supporters die denken dat we met enkel talenten kampioen zullen worden, staan buiten de realiteit van het hedendaagse voetbal.

Ik heb het nog niet eens gehad over het aanstaande vertrek van Gregory van der Wiel en Maarten Stekelenburg, twee steunpilaren in onze verdediging afgelopen jaar. Toch heb ik er meer vertrouwen in, dat het verdedigend wel goed komt. Essentieel is dan wel dat Martin Jol coach blijft, maar ook dat is tot op heden allerminst zeker.

Aanvallers zijn van cruciaal belang voor een club als Ajax. De vooruitzichten zijn niet overweldigend, want tot nu toe zie ik alleen maar scorend vermogen vertrekken.
 

Reageren op dit bericht