Column: De competitievervalsing van de KNVB

Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 26 september 2009 16:20 – Bron: Ajaxinside.nl

Het seizoen is inmiddels zeven wedstrijden gevorderd en het gaat in de top behoorlijk gelijk op. PSV, FC Twente, Feyenoord en Ajax staan binnen drie punten van elkaar en de bal is spreekwoordelijk rond en kan dus alle kanten op. Met de nivellering van het hedendaagse voetbal, draait winnen of verliezen vaak om details. Een speelschema zou geen invloed mogen hebben.

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond lijkt daar anders over te denken en maakt het Ajax in de herfst extra moeilijk.

Aan het begin van het seizoen is Ajax teleurgesteld in de KNVB. Na een uitwedstrijd in Groningen om het seizoen mee te beginnen, wacht twee weken laten PSV in Eindhoven. Vier dagen na de topper in Brabant speelt Ajax in de voorronde van de Europa League tegen Solvan Bratislava. Al met al een teleurstellend schema, vinden de Amsterdammers, die van mening zijn dat de voetbalbond meer rekening moet houden met de Nederlandse belangen in het Europese voetbal.

”Het is in het belang van het Nederlandse voetbal dat we in internationale wedstrijden punten halen,” zegt Ajax bij monde van commercieel directeur Henri van der Aat. ”De zogenaamde coëfficiëntenlijst bepaalt op den duur hoeveel Nederlandse clubs mogen worden afgevaardigd aan de Europese toernooien. Het is jammer dat PSV en Ajax elkaar dan vlak voor een Europese wedstrijd ontmoeten.” Ajax verloor overigens met 4-3 tegen PSV en wist enkele dagen later in de Amsterdam ArenA met 5-0 te winnen van Bratislava.

Als Ajax in het begin van het seizoen al teleurgesteld was in de KNVB, dan kan ik me voorstellen dat ze woedend zijn over het programma van eind november / begin december. Ajax speelt dan namelijk achtereenvolgend tegen Dinamo Zagreb thuis, AZ uit, Feyenoord thuis, Dinamo Zagreb uit en FC Twente uit. Daarna ontvangen we ook nog even SC Heerenveen, dat misschien dit seizoen niet al te best is begonnen, maar waar we vorig seizoen wel twee keer van verloren hebben.

Bert van Oostveen, directeur bedrijfsvoering van de KNVB, stelt aan het begin van het seizoen dat hij rekening moet houden met 413 knelpunten. Ik begrijp natuurlijk best dat het moeilijk is om een programma voor zoveel clubs passend te krijgen, maar het is toch wel uitermate vreemd dat Ajax zoveel lastige wedstrijd moet spelen als ze ook in Europa moeten voetballen. Dat kan de prestaties in de vaderlandse competitie en in Europa niet ten goede komen.

Overigens is Ajax niet de enige ploeg die een zwaar speelschema heeft. Landskampioen AZ speelt in dezelfde periode in de Champions League twee wedstrijden tegen Arsenal en mag het daaromheen opnemen tegen FC Twente, Ajax, FC Groningen en Feyenoord. De Alkmaarders hebben dit misschien wel aan zichzelf te danken, want wilden bij de programmering niet als ’topclub’ worden aangemerkt.

PSV heeft het een stuk makkelijker. De Eindhovenaren spelen tweemaal tegen FC Kopenhagen, N.E.C., Vitesse, ADO Den Haag en Heracles Almelo. FC Twente speelt als enige club vier keer thuis in deze periode en heeft als tegenstanders AZ, Sheriff Tiraspol (2x), FC Groningen, Roda JC en Ajax. We mogen zachts gezegd dus wel concluderen dat Ajax niet het makkelijkste programma heeft.

Drie seizoenen geleden hebben we kunnen zien dat een kampioensschap op details kan worden beslist. Toen liep Ajax op de laatste speeldag op één doelpunt de landstitel mis. En daar waar het verschil tussen de verschillende clubs steeds kleiner wordt, is het van onschatbare waarde dat de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond rekening houdt met alle belangen en enige schijn van competitievervalsing tegen gaat. Het is ze niet gelukt en daarom zou het van Ajax een topprestatie zijn, als ze als kampioen de winter in gaan.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.