[Column] De zes van Schuurs

Het nieuwe Ajax staat bijna. Dat moet ook wel, want de transferdeadline nadert. Gisteren werd tot het grote genoegen van iedere Ajax-fan aangekondigd dat Neres langer blijft. En Ajax is bezig ook Ziyech langer vast te houden. Donny wordt lastig, maar ook daar is nog geen handtekening voor een transfer gezet.

Ajax is goed in staat geweest om hun talent vast te houden: Tadic, Tagliafico, Neres, Blind, Onana, Mazraoui. Ze blijven allemaal. De meesten konden ergens anders heen, maar bleven. Een jaartje halve finale CL werkt verslavend. Hogere salarissen helpen ook. En de onderhandelingsvaardigheden van Overmars zijn goud waard, zo weten we inmiddels.

Er kwam ook nieuw talent. Zoals Schuurs. Een grote verrassing voor iedereen. Maar je weet het: de grootste verrassingen zijn meestal de grootste talenten. Als ze jong zijn tenminste. Schuurs is 19. Drie maandjes jonger dan De Ligt. Van de week wist ik het ineens zeker: Perr is een absolute topper. Ik las dat hij zes kg aan spiermassa erbij had gekregen de afgelopen maanden. Zes!! Waar De Ligt het meer van nature had, moest Perr er nog wat kilootjes bij pompen en eten. Maar zes kilo aan spieren erbij doe je niet eventjes. Daar kan ik maar een conclusie uit trekken: de ambitie van Perr is groot, zijn wil sterk en zijn dadendrang effectief. Een topprof dus. Die kg’s zijn trouwens nodig om steviger de duels aan te kunnen gaan en ook aanvallend belangrijker te kunnen zijn (lees: sprong- en kopkracht bij corners).

En je ziet Schuurs groeien, niet alleen qua gewicht. Tegen PAOK zat hij er twee keer flink naast op belangrijke momenten, maar daar worden echte professionals alleen maar beter van. Laten we nog even terugdenken aan De Ligt, die weggehoond werd in Oranje na zijn eerste optreden waarin hij dramatisch in de fout ging. Ook bij Ajax ging het in het begin niet altijd van een leien dakje. De kritiek was enorm, maar Matthijs hield stand, werd alleen maar sterker en zegevierde als een Amsterdamse Gladiator. Nu speelt hij bij een van de beste clubs van de wereld.

In de tweede helft tegen PAOK zag ik Perr al een paar keer heersen. Laten we dus een beetje geduld hebben. Hij heeft al getoond een echte prof te zijn en heeft de nuchterheid om stoïcijns door te zetten. En laten we eerlijk zijn: als hij 90% kan bereiken van wat De Ligt bereikte, ben je al een heel eind. Dat beetje geduld moeten we ook hebben voor de andere nieuwelingen bij Ajax. Een nieuw team, een nieuw systeem, een nieuwe club waar de druk gigantisch hoog is. Als je daar elke dag topprestaties moet leveren, is dat echt geen makkie.

Maar Perr gaat het gewoon doen. Kijk de tweede helft tegen PAOK nog maar eens terug. Zag ik daar een glimp van De Ligt? Hij gaat uit de schaduw kruipen. Op zijn geheel eigen manier. En met die zes extra kg’s is die schaduw al een stuk kleiner.

Geschreven door forumlid en columnist Diederik.

Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Diederik Heinink

Diederik Heinink