Marc Overmars

Column: Het eigen vermogen van Ajax blijft maar groeien

Inmiddels beginnen we er langzamerhand aan te wennen. Ajax heeft na de zomer van 2016 een rendabele transferperiode achter de rug. Technisch directeur Marc Overmars wist maar liefst €80 miljoen te verkopen en maar ongeveer €17 miljoen uit te geven. Uit een snel rekensommetje kun je al concluderen dat Ajax financieel kerngezond is. Maar waren we dat al niet?

Even een schematisch overzicht wie Ajax verlieten in de zomer: Davy Klaassen (c.a. €27 miljoen), Kenny Tete (c.a. €4 miljoen), Jaïro Riedewald (c.a. €9 miljoen) en Davinson Sánchez (€40 miljoen). Alles bij elkaar opgeteld kom je uit op een omzet van €80 miljoen. Schrikbarend. En vergeet niet dat Hakim Ziyech en Kasper Dolberg ook nog op vrije voeten konden gaan. Dan zat je zo rond de €150 miljoen aan omzet.

Hoe reageerde Overmars hierop? Te laat. De technisch directeur heeft niet veel geleerd van het seizoen 2016/2017. Nadat we waren uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League door FK Rostov kwam het besef er pas weer: “Paniek! We moeten iets doen”! Het was toen al 24 augustus, 7 dagen voor de transferdeadline. De wanvertoning in Rusland zorgde ervoor dat op het laatste moment nog Ziyech werd overgehaald van FC Twente. En zo liepen we maar achter de feiten aan. Alles was een grote puinhoop aan het begin van seizoen en dat kostte ons broodnodige punten tegen Willem II en Roda JC, wat ons uiteindelijk ook het kampioenschap kostte. Je zou denken dat hem dat niet twee keer zou gebeuren, vooral na het behalen van de Europa League en de internationale lof die Ajax kreeg daarvan, maar het gebeurt in de zomer van 2017 wéér.

Ajax loot OGC Nice in de 3e voorronde van de Champions League. In de uitwedstrijd in Frankrijk zette Ajax een redelijk resultaat neer met een uitgoal. De job was om het in de Johan Cruijff Arena de week erna af te maken. Dat gebeurde niet, Ajax geeft de zege in de laatste 10 minuten weg. Na het debacle in de Champions League, ging het in de eerste eredivisiewedstrijd, uit in Almelo, ook mis. Niet kort daarna werden we ook uit de Europa League geknikkerd door Rosenborg NK. En zo is alles wat je had opgebouwd in het seizoen van de Europa League-finale helemaal in elkaar gestort. En ja, je loopt weer achter de feiten aan.

Overmars moest iets doen. Voor de vertrokken Sánchez, Klaassen, Riedewald en Tete moesten vervangers gehaald worden, want heel Nederland zag niet het Ajax van het seizoen daarvoor onder leiding van Peter Bosz. Die tevens ook op vrije voeten vertrok naar Borussia Dortmund. Terecht overigens, want als je een bepaalde voetbalvisie had die als een geoliede machine werkte, waarmee het technisch hart het niet mee eens was, zou ik ook ertussenuit knijpen.

Wat deed Overmars uiteindelijk? Overmars haalde onder meer: Maximilian Wöber (c.a. €7,5 miljoen), Luis Manuel Orejuela (c.a. €2,65 miljoen), Dennis Johnsen (c.a. €2,5 miljoen), Benjamin van Leer (c.a. €0,7 miljoen), Siem de Jong (c.a. €2,5 miljoen), Klaas-Jan Huntelaar (transfervrij) en Kostas Lamprou (transfervrij). Samen opgeteld is dat €15,85 miljoen.

Ajax had op 31-12-2016 een eigen vermogen (cash) van €71,3 miljoen. Met een positief surplus van €64,15 miljoen is het eigen vermogen na deze zomer ongeveer dus €135 miljoen. Het is natuurlijk keurig om te zien dat Ajax financieel kerngezond is. Maar Overmars en het technisch hart van Ajax staan te veel stil. De bedragen die er tegenwoordig worden omgaan in de voetbalwereld is natuurlijk van de domme en in die wereld van transfergekte kunnen we er eigenlijk niet meer raar van opkijken. Maar maakt deze krankzinnigheid aan geldbedragen het voetbal kapot? Internationaal gezien misschien nog niet, maar wij als club in Nederland kunnen moeilijk opboksen tegen deze internationale absurditeit. Het is daarom ook niet makkelijk voor Overmars, internationaal gezien, om tegen dat soort bedragen op te boksen. En ik pleit ook niet voor aankopen van +€20-30 miljoen, maar neem nou eens een voorbeeld aan Feyenoord. Die hebben met een niet al te grote begroting maar liefst zeven bruikbare spelers weten aan te trekken. Steven Berghuis, Ridgeciano Haps, Jerry St. Juste, Sofyan Amrabat, Sam Larsson, Jean-Paul Boëtius en Kevin Diks kwamen allemaal naar Rotterdam. Dit kostte Feyenoord in totaal maar €27 miljoen, plus het feit dat ze voor €31 miljoen aan spelers verkochten en daarmee ook een positief saldo op hen rekening hebben staan.

En ja ik weet het, we kijken liever niet naar Rotterdam, maar in dit geval heeft technisch directeur Martin van Geel en de Rotterdammers, het sportieve gedeelte samen met het financiële gedeelte, beter op de rit dan bij ons aller Ajax.

 

 

 

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Danique Eijkenboom

Danique Eijkenboom