Column: ‘Er moeten koppen gaan rollen’

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 11 november 2009 12:54 – Bron: Ajaxinside.nl

Vermeer; Ogararu, Wielaert, Blind, Will; Donald, Aissati, Lindgren; Sarpong, Cvitanich en Zeegelaar. Dit was de opstelling gisteravond toen Jong Ajax het opnam tegen Jong de Graafschap. Ik heb met de grootste verbazing kennis genomen van deze opstelling. En zo gaat het al het hele seizoen bij Jong Ajax. Wat heeft een dertiger als Wielaert daar nou te zoeken? Het feit dat negen ‘normaal gesproken’ spelers uit het eerste elftal in de basis staan bij Jong Ajax, is een teken dat de selectie belachelijk breed is.

1247419128

Marko Pantelic, Timothée Atouba, Demy de Zeeuw, Kerlon en Zé Eduardo kwamen afgelopen zomer ook nog eens naar Ajax. Van deze jongens is iedereen het er wel over eens dat De Zeeuw een toegevoegde waarde heeft. Daarnaast wordt het salaris van Kerlon betaald door Internazionale, dus ook het huren van hem kan ik begrijpen. Maar de rest? Is Darío Cvitanich zoveel slechter dan Pantelic? Ik vind van niet. De Argentijn heeft bewezen het net vrij makkelijk te kunnen vinden en met een constante basisplek zal hij ook wel gaan scoren tegen de grotere ploegen. Cvitanich en Luis Suárez kunnen elkaar ook goed vinden in het veld, in tegenstelling tot Pantelic en Suárez.

Daarnaast is de Serviër één van de grootverdieners in Amsterdam en dat salaris is hij naar mijn mening niet waard, al helemaal gezien de andere mogelijkheden in de spits. Als Cvitanich geblesseerd is, zou Suárez in de spits kunnen spelen en komt er weer een plek vrij voor Miralem Sulejmani, wiens ontwikkeling enkel stagneert door de komst van Pantelic. Ook heeft het aantrekken van Pantelic tot gevolg dat jongens als Darko Bodul en Jeffrey Castillion maar niet door kunnen breken in het eerste elftal. En is het nou niet één van de taken van Jol om de doorstroom van de jeugd naar het eerste elftal weer meer op gang te laten komen? Ik weet zeker van wel!

Ajax heeft inmiddels ruim zeventig spelers onder contract staan en dan praat Jol erover om Rafael van der Vaart, Ryan Babel en Klaas Jan Huntelaar naar Ajax te halen, iets dat financieel onmogelijk is. Kom op, wees eens realistisch. Naast de aankoop van Pantelic kan ik ook niet begrijpen dat Zé Eduardo is gehaald. Zal er tussen die zeventig spelers niet één speler zitten die zijn kwaliteiten bezit? Bijvoorbeeld Jan-Arie van der Heijden, die ik veel liever zie doorbreken in het eerste elftal dan deze onbekende Braziliaan.

Dan Timothée Atouba. Hij was in zijn eerste wedstrijd een regelrechte aanfluiting, maar dat Jol hem daarna helemaal niet meer heeft gebruikt terwijl hij wel fit was, snap ik totaal niet. Het vertrouwen in de Kameroener is werkelijk NUL! Waarom zet je Vurnon Anita, een rechtspoot, als linksback neer, terwijl je in de zomer Atouba nog ruim één miljoen euro per jaar wilde geven voor zijn diensten. Dat doe je niet om er vervolgens geen gebruik van te maken. Ook Atouba is één van de best betaalde spelers in Amsterdam.

Als het aan mij ligt vertrekken Rasmus Lindgren, Kennedy Bakircioglü, Javier Martina, Rob Wielaert, George Ogararu, Marko Pantelic en Jeffrey Sarpong, het eeuwige talent dat nooit zal doorbreken, nog in januari. Ook Oleguer is zijn salaris niet waard aangezien hij nooit aan spelen toekomt. De beste man verdient zelfs meer dan Suárez en zit daarvoor wekelijks lekker op zijn verwarmde stoel in de Amsterdam ArenA zijn geld te tellen.

Door dergelijke spelers te laten vertrekken, kunnen de echte talenten weer in Jong Ajax spelen en kan de doorstroom van grote talenten naar het eerste elftal weer een paar versnellingen om hoog. Want zo kan het echt niet verder. Ook financieel willen wij als Ajacieden niet de afgrond in. En reken maar dat het een hele slok op een borrel scheelt als deze jongens vertrekken. Alleen al zonder spelers als Oleguer en Pantelic zal het salarisgebouw van Ajax eindelijk weer wat lucht kunnen krijgen. Misschien dat Jol zonder al deze spelers een minuscule kans maakt om Huntelaar binnen te halen. Maar vooralsnog wil hij zelf niet.

Het is allemaal heel simpel en logisch, maar vooralsnog is er weinig van deze logica te vinden binnen Ajax. Hopelijk heeft Jol, samen met het bestuur van Ajax, nog vóór de aanstaande transferperiode in januari, door wat er moet gebeuren, namelijk: Schikken in de selectie!  

quote: Peter

Het gaat erom dat Ajax financieel moet bezuinigen en dat dan spelers met hoge salarissen worden aangetrokken. Die spelen vervolgens niet in het eerste elftal en wel in het tweede elftal spelen. Hetgeen weer de doorstroom van de jeugd belet.

Atouba is de enige die voldoet aan de omschrijving die jij hier geeft. De rest is pure speculatie. De meest logische verklaring is dat Jol/Ajax met spelers als van der Vaart en Huntelaar flirt, omdat zij niet/weinig spelen en er een WK aankomt. Een huurconstructie dus.

En wat Pantelic betreft, kijk ik naar wat hij heeft gepresteerd en voor welk salaris hij dat doet. En dan vergelijk ik dat met Cvitanich die met vertrouwen het ook niet slecht heeft gedaan. Dan vind ik dat Ajax Pantelic niet nodig heeft.

Jol heeft daar een hele simpele voetbalverklaring voor, waarmee hij in feite zegt een spits van type Cvitanich niet nodig te hebben. Jij haalt er allerlei zaken bij die niets met het sportieve te maken hebben, Jol heeft juist alles met het sportieve te maken. Bovendien heeft Jol m.i. gelijk wanneer hij stelt dat dit Ajax beter af is met een aanspeelpunt voorin. Cvitanich is net zo goed een miskoop als enkele namen die jij noemt en wel mogen vertrekken.

Daarnaast is Cvitanich 25 jaar en heeft daarmee meer toekomst/potentie dan Pantelic met z’n 31 jaar.

Een loos argument in de wetenschap dat Cvitanich niet Jol’s spits is, niet Jol’s spits zal worden en dat ook Pantelic slechts een 1-jarig contract heeft. Cvitanich zal qua leeftijd toekomst hebben, maar niet bij Ajax. Vergeet dat maar. Pantelic lijkt me, en dat is dus slechts een inschatting, ook meer een tussenpaus.

Cvitanich heeft ook nog iets van 7 miljoen euro gekost en door hem niet te laten spelen, is ook dat financieel zeer ongunstig.

Dat zijn miskopen nou eenmaal. Het heeft een hoog Calimero gehalte, maar Jol had wel gelijk toen hij zei dat hij een erfenis heeft. Cvitanich is er onderdeel van.

Je kan wel roepen dat er allerlei spelers moeten vertrekken, ik ben het er ook niet mee oneens, maar krijg ze maar eens van je loonlijst af. Die spelers gaan echt niet zomaar elders voor beduidend mindere condities tegen een balletje trappen. En geef ze eens ongelijk. Daar kan Jol ook niks aan veranderen.

Zwaar oneens dus, wel sportief dat je reageert.
 
[Bewerkt door Mølby op 11-11-2009 om 23:11]

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.