Column: Jan Vertonghen moet Manneke Ajax worden

Geschreven door Martijn Ruiter – Uitgave: 01 oktober 2008 22:50 – Bron: Ajaxinside.nl

Sjaak Swart werd in 1973 omgedoopt als Mister Ajax. In 1992 kreeg Stefan Pettersson dezelfde bijnaam. Een naam om trots op te zijn. Vele supporters hadden gehoopt dat Johnny Heitinga de derde Mister Ajax zou worden. Dat werd hij niet. Een potentiele kandidaat loopt er nog altijd rond in de selectie. De enthousiaste Jan Vertonghen.

1222894110

Vertonghen kwam op zijn vijftiende naar Ajax en debuteerde op zijn negentiende in de hoofdmacht van Ajax. In de jeugdopleiding had hij zich al laten gelden door een fantastisch doelpunt tegen Cambuur Leeuwarden. De supporters hadden geen beeld van de Belg. Zijn positie was onbekend. Hij kon in het centrum van zowel het middenveld als de verdediging spelen. Op links gold hetzelfde.

Het bleek een defensieve middenvelder te zijn. Vertonghen is onder tussen een basiskracht en dat is volledig terecht. De Belg is nuchter, heel nuchter. Samen met Vermaelen, Huntelaar en De Jong wellicht de nuchterste jongens in de equipe van Marco van Basten. Vertonghen speelt dit seizoen met veel bravoure en gaat voorop in de strijd.

Hij liet zich al drie keer zien tijdens de opstootjes. De Belg duwt en trok, maar was fair. Vertonghen is gegroeid sinds de Olympische Spelen. Dat is duidelijk te zien. Hij eist de bal op, zoekt de flanken, bepaald het tempo en, om het nogmaals aan te geven, gaat voorop in de strijd. Er is een knop om en dat doet het middenveld deugt.

Vanmiddag tekende Vertonghen bij. “Ik hou van Amsterdam en van Ajax.” Dat waren zijn woorden. Woorden die veelal worden gesproken door een jongen uit Amsterdam. Een jongen die al jaren door de Nederlandse hoofdstad heen loopt. Maar een Belg, van het platteland in Vlaanderen, houd van de wereldstad.

De stad met legale prostitutie, met veel legale coffeeshops, veel junkies en vele peperdure winkelstraten. De stad is geliefd. Geliefd bij geboren Amsterdammers, gelieft bij Ajaxsupporters en geliefd bij buitenlandse acteurs. Nog nooit sprak een voetballer zo over de stad van Ajax. Het zijn woorden voor een supporter, ik keek verbaast op.

Is Vertonghen niet de ultieme kandidaat om Mister Ajax III te worden. Om in de Vlaamse sfeer te blijven, een Manneke Ajax. Gezien de uitspraak dat hij ook best tot 2014 had willen tekenen zegt genoeg. In dat geval zou hij achtentwintig zijn als hij Ajax zou verlaten. Vertonghen is ook geen speler die het buitenland perse wil opzoeken.

Voor mij is het overduidelijk. Jan Vertonghen moet gewoon zijn hele leven in Amsterdam blijven. De stad waarvan hij houd. De stad dat van zijn ploeg en van hem houd. Een speler die speelt met passie, diepgang en veel drive. Een jongen zoals we die graag zien. Een speler die we nog lang en vaak willen zien. Het is alweer heel vroeg om te zeggen, maar Jan, teken alvast maar bij tot je vijfendertigste.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.