Column: Jongens, bedankt!

Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 02 mei 2010 17:31 – Bron: Ajaxinside.nl

Morgen is het 3 mei 2010. Een jaar geleden op diezelfde datum (3 mei 2009 dus), verliest Ajax de belangrijke uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam met 4-0. De hoop op een voorronde Champions League-ticket is vervlogen, boze Ajax-supporters wachten de bus met spelers op en eisen een gesprek met toenmalig hoofdtrainer Marco van Basten. Hoe anders is de realiteit één seizoen later, dat vanmiddag met een 1-4 overwinning op NEC eindigde. FC Twente is met één punt meer landskampioen, maar toch mogen wij als Ajacieden tevreden terugkijken op een prachtig seizoen.

1272392278

Ten eerste mogen we tevreden zijn, als we kijken naar de behaalde resultaten. Vorig jaar werden we met 68 punten en een doelsaldo van 74 voor en 41 tegen derde. Dit jaar hebben we met 85 punten en een doelsaldo van maar liefst 106 voor en 20 tegen de tweede plaats behaald. Normaal gesproken is een club die deze prestatie levert landskampioen, maar helaas behaalde FC Twente met constante (soms zelfs op Duitse wijze) wedstrijden één puntje meer. Waar het mis is gegaan, kan iedereen zo uit zijn blote kop opnoemen. PSV-uit (4-3 verlies), Sparta-thuis (0-0), FC Twente-uit (1-0 verlies), NAC-uit (1-1), Roda JC-uit (2-2), Feyenoord-uit (1-1) en FC Utrecht-uit (2-0 verlies).

De seizoensstart was moeizaam. De nieuwe trainer Martin Jol had vanwege de vroege seizoensstart, namelijk begin augustus al, nog geen goed ingespeeld team op de mat gezet en daardoor werden er al bij de derde en vierde wedstrijd (tegen PSV en Sparta) punten laten liggen. Met een hoop nieuwe spelers, een nieuwe trainer en een heel nieuw beleid in de Amsterdam ArenA is het natuurlijk logisch dat het team nog niet 100% op elkaar is ingespeeld. FC Twente had vanaf het begin van het seizoen wel een goed team staan en liet weinig punten liggen (reden hiervoor is natuurlijk dat Twente ook al een goed seizoen draaide het jaar hiervoor).

Naarmate het seizoen vorderde ging Ajax steeds beter spelen en dat betaalde zich uit in de volgende resultaten: Als eerste is Ajax in de eigen ArenA (in competitie- en beker-verband) ongeslagen. Alleen Sparta slaagde erin een puntje weg te snoepen uit Amsterdam, verder werden alle Eredivisie-ploegen zonder punten naar huis gestuurd. Ten tweede heeft Ajax na de winterstop geen wedstrijd meer verloren. Er werd wel gelijkgespeeld tegen NAC, Roda JC en Feyenoord, maar daar is ook alles mee gezegd. Natuurlijk is dat onnodig puntverlies, maar achteraf gezien kunnen we tevreden zijn met deze resultaten, want we hebben wel eens meer punten verloren, zo vlak na de winterpauze.

Nog een reden om tevreden te zijn is dat het team er goed voor staat. We hebben een veelscorende aanvaller, namelijk Luis Suárez, die met 35 doelpunten dikverdiend topscorer van de Eredivisie is geworden. Spelers als Siem de Jong, Christian Eriksen en Toby Alderweireld hebben zich ontwikkeld tot belangrijke krachten. Ook Emanuelson mag hierin genoemd worden, hij heeft zich dit jaar ook fantastisch ontwikkeld. Marko Pantelic draaide ondanks de kritiek die hij kreeg over zijn lage handelingssnelheid een goed seizoen en mag tevreden terugkijken op dit jaar. Hij scoorde zestien doelpunten, een redelijk aantal. Als laatste geven wij de verdediging van Ajax een groot compliment: twintig tegengoals over 34 wedstrijden en een groot aantal wedstrijden waarin de nul gehouden werd, dat is een knappe prestatie.

Met het oog op de toekomst kunnen we zeggen dat we dit jaar grote stappen gemaakt hebben om ook volgend jaar weer (mits er weinig spelers verkocht worden) mee te doen om de titel. FC Twente raakt Blaise N’Kufo en Miroslav Stoch kwijt, toch niet de twee minste aanvallers. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan opvangen en of zij hun constante voetbal vol gaan houden. Ajax heeft nu een team staan en als het team in staat is om de tweede seizoenshelft van vorig jaar te evenaren, maar dan over een geheel seizoen, dan zijn wij titel-kanditaat nummer één.

Dit seizoen rest ons nog één wedstrijd. De tweede bekerfinale tegen Feyenoord. We gaan er met een 2-0 voorsprong heen en dat mogen we eigenlijk niet meer weggeven. Ik verwacht een Feyenoord dat zal strijden, maar als wij net zo hard strijden of zelfs meer, dan komt het op kwaliteit aan en zijn wij vele malen beter. Ik hoop dat wij de beker winnen en dat we toch nog een beloning krijgen voor dit seizoen in de vorm van iets tastbaars. Natuurlijk hebben we ook het ticket voor de voorronde van de Champions League weten te bemachtigen. Daar moeten wij ook nog voor gaan strijden en hopelijk spelen we dan eindelijk (na een aantal jaren) weer eens op het hoogste Europese niveau. Met name op financieel gebied is dat zeer belangrijk.

Het is te hopen dat Luis Suárez een slecht WK speelt, zodat het oog van de scouts van de grote topclubs niet op hem valt en we ook volgend seizoen van zijn prachtige voetbal kunnen genieten. Ik zeg het nogmaals: Houd Ajax de selectie bij elkaar, dan worden wij volgend seizoen kampioen. Wat nu nog rest is ons mentaal voor te gaan bereiden op de bekerfinale (deel 2) van aankomende donderdag in de Rotterdamse Kuip, om zo hopelijk het seizoen nog wat kleur te geven.

Jongens bedankt voor het prachtige seizoen, ik zit volgend jaar weer op vak 428 (dus pap, bij deze mijn besluit over of ik mijn seizoenkaart wel of niet verleng) en als afsluiter vind ik de volgende stadion-song (die meermaals te horen was tegen NEC) wel toepasselijk. Jullie kennen hem vast wel.

Tot volgend jaar!

Dit is mijn club, mijn ideaal
Dit is de mooiste club van allemaal
Hier ligt mijn hart, m’n vreugde en m’n verdriet
Het kan dooien, het kan vriezen
We kunnen winnen of verliezen
Maar een betere club dan Ajax, is er niet!
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.