Column: Na vijf jaar weer waardige Ajax-spits

Geschreven door Wouter Pennings – Uitgave: 22 november 2009 18:29 – Bron: Ajaxinside.nl

Genoeg over zijn geklap na iedere mislukte pass die zijn kant op komt. Klaar over zijn trage draaicirkel. Over en uit met het gezeur over zijn gebrek aan actieradius. De feiten spreken voor zich. Niet Klaas-Jan ‘ik maak de 3-0, 4-0 en 5-0 tegen RBC’ Huntelaar, maar Marko Pantelic staat altijd op de juiste plaats.

Zonder de genialiteit en ervaring van de enige echte opvolger van Zlatan Ibrahimovic is Demy de Zeeuw niet in staat om de 1-0 en de 2-0 op briljante wijze in het net te prikken, zondagmiddag tegen SC Heerenveen. Zonder de rust en het overzicht van de zelfverzekerde teamplayer komt de 5-1 van Ismaïl Aissati er helemaal nooit. Maar dankzij de gogme en het juiste gevoel van Marko Pantelic maakte spits zelf het uitstekende derde doelpunt.

De ABN Amro-rekening van de AFC Ajax NV had allang een ruïne geweest als er niet in januari 2009 27 Madrileense miljoenen op waren gestort, maar zonder dat de verantwoordelijke daarvoor ooit zou zijn gehaald had Ajax in 2006, 2007, 2008 en misschien ook 2009 gewoon in de Champions League gespeeld. Vraag maar aan de mensen in Madrid en Milaan hoe belangrijk het is als een aanvalsleider ruimte maakt en gaten trekt. Het is bijna belachelijk dat de scoutingen van drie clubs uit de eeuwige Europese topvijf allemaal dezelfde fout maakten. Doelpunten maken kan iedereen wel, doelpunten láten maken is een kwaliteit op zich.

En kwaliteit die Marko Pantelic ontegenzeggelijk beheerst. De slimme Serviër liet na zijn drie assists tegen Feyenoord het volledig onterechte gemopper op hem al wat verstommen, werd tegen FC Twente helaas al vroegtijdig belemmerd om de Godenzonen de overwinning te bezorgen, maar tegen Heerenveen trok hij zijn goede vorm gelukkig door. Zodat zelfs Vak 410 eindelijk eens zijn mond hield over die huilebalk van een Dario Cvitanich.

Over Cvitanich gesproken; het beste vriendje van Luis Suárez kan maar beter snel verkassen, want hij is de enige die Ajax dit seizoen van de landstitel kan afhouden. Dat zit zo: de egoïstische Koning van de Kluts zelf was de kluts zondag volledig kwijt. Een keer of tien stond-ie alleen voor keeper Vandenbussche, en even zo vaak was het hopeloos met hem. Het enige wat hij Pantelic gunt is een stevig griepje of een verrekking van een enkelbandje.

Want in plaats van Pantelic iets terug te geven voor wat de Serviër al sinds zijn komst naar Amsterdam voor al zijn teamgenoten doet, klootte Suárez maar wat aan. Het zal mij niets verbazen als hij alleen maar blij is als de nummer 9 een kans mist, want hij speelt kennelijk veel liever samen met lilliputter en reserve-rommelaar Cvitanich. De temperamentvolle Argentijn die geen bal vast kan houden, laat staan weet waar hij moet lopen op het moment dat Ajax in balbezit is.

Dat weet Pantelic juist maar al te goed. Negen van de tien ballen worden door hem op de goede manier verwerkt. Zijn slimme manier van open lijnen afdekken zorgt bovendien voor extra druk op de vijandelijke defensie, waardoor Ajax bal na bal kan terugveroveren. En dan cijfert Koning Marko zich volledig weg.

Als je geen voetbalkenner bent, lijkt het alsof deze dromerige en arrogante Joegoslaaf er geen hout van kan. Hij kan zijn ene been vaak nog net voor de andere krijgen en een sprintje trekken doet hij alleen nadat-ie nog een laatste bal afwerkt op doel tijdens de warming-up en de rest van de ploeg al op weg is naar de kleedkamer. Een zeldzaam figuur is het. Maar dat geldt nog meer voor zijn unieke intelligentie. Zijn woorden in het interview waar wij in het brave Nederland massaal door geschokt werden zijn stuk voor stuk de pure waarheid. Marko Pantelic ís de ontbrekende schakel. Luis Suárez droomt ondertussen van Barcelona, maar kan nog een hoop leren van zijn ongewenste maat in de voorhoede.

Beste Rik van den Boog: verkoop Suárez alsjeblieft in de zomer en verleng van de miljoenen die dat oplevert het contract van Marko Pantelic met vijf jaar. Precies de tijd die we al hebben moeten wachten op een waardige vervanger van Zlatan Ibrahimovic. Huntelaar zou De Zeeuw twee keer een rotschop voor zijn hoofd hebben gegeven omdat hij probeerde met een omhaal te scoren. De enige echte Ajax-nummer 9 trok juist mensen weg uit de zestien, zodat het net op ijskoude wijze kon bollen. Wie is er nou meer waard?  

Wat een gezeik. Een column is bedoeld om duidelijk stelling te nemen en te prikkelen. Qua toon is het dan ook een uitstekende column. Tevens heel aardig geschreven en inhoudelijk helemaal niet zo ver van de waarheid. Wouter, chapeau!

Sowieso vind ik het erg dapper om ook eens kritiek op Suárez te leveren. Niets ten nadele van al zijn geweldige bijdrages aan Ajax, maar er gaat ook nogal eens wat fout. Veel onnodig balverlies, veel op zoek naar zijn doelpunt en veel geforceerd spel. Zoals gezegd, er staan heel wat fantastische momenten tegenover (vandaag die bal op de lat, knappe actie), maar er zijn wel degelijk, laten we zeggen, verbeterpunten.

Voor wat betreft de vergelijking tussen Huntelaar en Pantelic slaat Wouter de spijker spijkerhard op Huntelaar’s kop. Huntelaar mag dan een prima spits zijn omdat ie veel goals maakt, maar dat deed Inzaghi ook. En Kezman deed dat ooit bij PSV ook. Maakt dat een goede spits? Nee, althans niet wanneer je het heilige rood-wit aantrekt. Bij Ajax is de 9 de moeilijkste positie, dan hoort daar dus de beste voetballer te staan. Huntelaar is geen geweldige voetballer. Als hij niet scoort, heb je zo goed als niets aan hem en staat hij garant voor een behoorlijk portie balverlies. Bij Ajax is het zo dat de centrumspits veelal in dienst van het elftal speelt. Bij Huntelaar is dat juist andersom; het elftal speelt in dienst van hem, want zonder kan ie niets. Daar krijg je dan goals voor terug, maar Herr Huntelahr kreeg Ajax niet de CL in. Huntelaar is de meest productieve spits van de afgelopen jaren, dat is wat anders dan de beste. Of Pantelic dat is of wordt, is nog afwachten, maar Wouter’s argumentatie klopt als een bus. Over Cvitanich wil ik niet eens beginnen, die kan er in dit kader al helemaal niks van.

Wat voor kritiek op de Zeeuw staat er eigenlijk in deze column? Volgens mij niets. Volgens mij staat er dat de Zeeuw niet aan scoren toe zou komen met de statische Huntelaar in de spits, omdat die geen ruimte maakt voor medespelers. Wederom heeft de schrijver helemaal gelijk.

Laat ze maar zeuren, Wouter. Ze weten niet beter.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.